06 / 05 / 2024

Hollanda’da özel sektördeki konutların kirasını düşürecek düzenlemeye onay! 300 bin konutun kirası 190 Euro düşecek!

Hollanda’da özel sektördeki konutların kirasını düşürecek düzenlemeye onay! 300 bin konutun kirası 190 Euro düşecek!

Hollanda'da Temsilciler Meclisi özel sektördeki yalıtımı kötü, kirası yüksek olan evlere son verecek tasarıyı onayladı. Söz konusu onayla yaklaşık olarak 300 bin konutun kirası 190 Euro düşecek.



Hollanda'da Temsilciler Meclisi sık sık tartışma konusu olan özel konut sektöründe haksız yüksek kiralara son verecek olan yasayı onayladı. Sonhaber.eu'da yer alan habere göre Senato’nun da kabul etmesi durumunda, yaklaşık olarak 300 bin konutun kirası zaman içerisinde ayda ortalama 190 Euro düşmüş olacak.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Temsilciler Meclisinde bu hafta iki gün boyunca Konut Bakanı Hugo de Jonge tarafından hazırlanmış olan kapsamlı yasa tasarısını masaya yatırdı. Şu anda konutlarının kalitesi göz önüne alındığı zaman çok fazla ödeme yapan kiracıları korumak amacıyla tasarlanan yasa meclis çoğunluğu tarafından kabul edildi. 

Hollanda’da özel sektördeki konutların kirasını düşürecek düzenlemeye onay! 300 bin konutun kirası 190 Euro düşecek!

Perşembe akşamı gerçekleştirilen söz konusu oylamada  VVD, BBB, FVD, SGP ve JA21 tasarıya karşı oy kullandı. Tasarıyı destekleyen partiler Senato'da da çoğunluğa sahip, olması yasanın resmileşeceğinin de göstergesi olmuş oldu.

Fakat Meclis, işlerin ters gitmesi durumunda önlem alınabilmesi amacıyla bakandan puan sistemine ilişkin işlemleri yakından izlemesini de istedi.

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?


De Jonge'un önerisine göre, halihazırda 880 Euro kiraya kadar olan sosyal kiralık konutlar için geçerli olan puan sistemi, 1.123 Euro kiraya kadar olan özel sektördeki kiralık konutlar için de geçerli olacak. Yeni inşaatlar için sınır da 1.235 Euro.
Söz konusu bu yeni puan sistemi ile beraber ev sahipleri kira bedelini istediği gibi ayarlayamayacak.

Bir konut ne kadar büyük, pahalı ya da iyi yalıtılmışsa, o kadar fazla puan da alacak. 
Yasa ile beraber toplamda 300 bin kiracının ayda ortalama 190 Euro kadar tasarruf etmesi sağlanmış olacak. Böylelikle orta segment bir ev için maksimum kira 1,100 Euro civarında olacak.

Bu yeni kural yalnızca yeni kiracılar için geçerli olacak. Hali hazırda özel sektörde yüksek fiyatlı bir konutta oturan kiracılar bu yasadan yararlanamayacak.

Elinizdeki tapunun arsa payı nasıl hesaplanır?

Şişli'de 24 bin metrekarelik rezerv alandaki rezidans inşaatına 2'nci mühür geldi!

100 bin TL'nin 32 günlük vadesi ne kadar? Banka banka faiz güncel faiz oranları...


Geri Dön