Boş tutulan konutlara değerinin yüzde 1’i kadar vergi!
Hükümet fahiş kiralara dur demek için yüzde 25 artış sınırını 1 yıl daha uzatırken, bir yandan da vergi önlemi üzerinde çalışıyor. Dünya ülkeleri ise bu sorunu çoktan çözdü.
Son dönemde kiraya fahiş şekilde zam yapan ev sahipleri için hükümet ikinci adımı atmak için hazırlık yapıyor. Yüksek kiralamaya karşı yüzde 25’lik artış sınırı getiren hükümet, boş tutulan evlere de vergi artışı sağlayacak.
Taslak çalışmaya göre öncelikle Türkiye genelinde boş tutulan evlerin bölgelere göre haritası çıkarılacak, yüksek kira beklentisiyle boş tutulan evler tespit edilip vergileri yükseltilecek.
Bu yolla mal sahiplerinin yüksek vergi ödemek yerine, dairesinin satış fiyatında veya kirasında indirim yapması sağlanacak.
Hükümet taslak çalışması yaparken dünya ülkelerinin bu sorunu nasıl çözdüğü konusunu da mercek altına aldı. Dünyada benzer sorunla mücadele için hangi kanunlar çıkarılmış hepsi masada tartışmaya açıldı. Bu örneklere bakıldığında, Kanada’nın Britanya Kolumbiyası Eyaleti’ndeki Vancouver kentinde boş tutulan evin değerine göre vergi oranı belirleniyor.
KANADA BAŞARI SAĞLADI
2017 yılında eyalet, 6 aydan fazla boş kalan ve geçerli bir gerekçe sunmayan evlere, yıllık olarak o evlerin değerinin yüzde 1’i kadar bir vergi ödeme zorunluluğu getirdi. Bu oran daha sonra yüzde 3’e çıkarıldı. Bu sert önlem sayesinde 2017 yılında 2200 adet olan boş ev sayısı 3 yıl içinde 1600’e kadar düştü.
Eyalette ayrıca bu uygulamadan bağımsız olarak boş ev vergisi de var. Konut alan yabancılar için yüzde 15’lik bir vergi zorunluluğu bulunuyor. Bu oranın yüzde 20’ye çıkarılması için çalışma yapılıyor. Ayrıca ülke genelinde de yeni bir konut alıp o evi altı ay süreyle boş bırakan yeni alıcılara en az 5500 Avustralya Doları ceza verme yetkisi sağlandı.