27 / 04 / 2024

Hüseyin Altaş: BMD üyeleri markalar kira anlaşmazlığı sebebiyle mağazaları açmayabilir!

Hüseyin Altaş: BMD üyeleri markalar kira anlaşmazlığı sebebiyle mağazaları açmayabilir!

AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinden kira pazarlığı sebebiyle mağazalarını açmak istemeyenler olabileceğini söyledi...



Kapalı olan 16 tanesi de faaliyete girecek ve 1 Haziran itibariyle Türkiye’deki AVM’lerin tamamı açılmış olacak. Markalar da yeniden ciro kiraya geçilmesini gündeme taşıdı.

Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre; Türkiye’de alışveriş merkezlerinin tamamı 1 Haziran’da açılıyor. 11 Mayıs’tan itibaren kademeli şekilde kapılarını açan AVM’lerden bazıları açılışını 1 Haziran’a ötelemişti. Türkiye’de 436 AVM mevcut. Bugüne kadar 420 AVM açıldı. 16 tanesi ise gelecek pazartesi günü kapılarını açacak.

16 tanesi kapalıydı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, Türkiye’deki 436 AVM’den 420’sinin açık olduğunu, 16 tanesinin de 1 Haziran’da açılacağını belirtti. 

Geçen süreçte AVM’lerde trafiğin yüzde 20, ciroların da yüzde 40 civarında olduğuna dikkat çeken Altaş, 1 Haziran’dan sonra trafiğin yüzde 30, ciroların da yüzde 50’ye çıkmasının öngörüldüğünü ifade etti. Altaş, şu anda AVM’lerde markaların yüzde 50’sinin mağazasını açtığına da vurgu yaparak, 1 Haziran itibariyle hepsinin açmasının beklendiğini, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinden ise kira pazarlığı sebebiyle açmak istemeyenler olabileceğini belirtti. Altaş, AVM’lerde restoranların 15 Haziran’a kadar, sinemaların ise bir ay sonra açmasının beklendiğini, bir ay sonra her şeyin normal olacağını kaydetti.

‘Ekonomik risk var’

1 Haziran’a günler kala kira tartışmaları da tekrar konuşulmaya başlandı. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, dayanışma koşullarını ortaya koymayan AVM’lerde mağaza açılışının ekonomik olarak çok riskli olduğuna dikkat çekti. Öncel, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bu süreçte markalarımızla dayanışma paketlerini açıklayan ve ağırlıklı yerli yatırımcılardan oluşan AVM yönetimlerine teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin çok büyük çoğunluğu kiralama şartlarını net olarak bildirmeyen AVM’lerde mağaza açılışını ekonomik açıdan çok riskli buluyor. Cadde mağazası sahiplerini de bu dönemde bir kez daha kiracılarıyla dayanışmaya davet ediyoruz. BMD üyesi markalar, 1 Haziran’da tüm AVM’lerde eksiksiz bir açılış yapmak istiyor. Ancak markalar 1 Haziran30 Ağustos tarihlerini kapsayan 3 aylık dönem için ciro kirasına geçmeyen veya tatmin edici indirimler sunmayan, ağırlıklı olarak yabancıların işlettiği AVM’lerde mağazaların açılmasının ‘ekonomik açıdan çok riskli’ olduğunu değerlendiriyor.” 

BMD çatısı altında 409 marka ve 70 bin mağaza bulunuyor.

‘Ciro kirası alacağız’

Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, 1 Haziran’dan itibaren Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tüm hijyen standartlarını uygulayarak alışveriş merkezlerini yeniden hizmete açacaklarına dikkat çekti. Eriç, 20 Mart’tan başlayarak mayıs ayı sonuna kadar kiracılarından kira almadıklarını, açılıştan sonraki 3 aylık dönem için de sabit kira uygulaması yerine mevcut kira sözleşmelerinde yer alan ciro oranları üzerinden kira uygulayacaklarına dikkat çekti. 

BMD: Ciro kirasına dönmeyen AVM'lerde mağaza açılışları riskli!

AVM ve perakendeciler arasında 'kira' kavgası!


Geri Dön