Hüseyin Aslan: Ege-Koop markasının temelinde güven var!
39 yılda 30 bin konut üretip, 120 bin kişinin yaşadığı kentler kurduklarını belirten Genel Başkan Hüseyin Aslan, "11 ilçede 11 projemizle gönüllerde taht kurduk. Bu güven, bizim en büyük mutluluğumuz" dedi
Türkiye'de binlerce kooperatifzedenin bulunduğu, kooperatiflere güvenin sıfırın altında olduğu bir dönemde sağlıklı kentler inşa etmek 1984 yılında kurulan Ege-Koop, bugün dünyanın örnek aldığı bir marka haline geldi.
39 yılda ürettiği 30 bin konut ile İzmir'de 120 bin kişinin yaşadığı örnek kentler kuran Ege-Koop, yüzde 80'e yakın "güven" oranı ile tüketicinin en çok güvendiği markalardan biri. "Güven kolay inşaa edilmez" sloganı ile çalışmalarını sürdüren, kooperatif üyesine para iade eden kurum olan Ege-Koop, Türkiye'nin her yerinden sağlıklı kentler kurması için davetler alıyor.
Ege-Koop'un kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?
Ege-Koop, 1984 yılında dönemin Belediye Başkanı olan Ceyhan Demir ile KentKoop'un Genel Başkanı Murat Karayalçın ve içinde Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı olarak benim de gazeteciler adına yer aldığım bir yapıda kuruldu. Kooperatifimiz insanların barınma sorununa çözüm getirmek amacıyla kuruldu. O dönemde ilk projemiz 59 hektarlık alanda 41 kooperatifin örgütlenmesiyle hayata geçirdiğimiz Egekent-1 projesi idi. Toplumun her kesiminden insanların üyesi olduğu 41 kooperatif ile çok önemli bir yolculuğa çıkmıştık. O dönemde Ege-Koop'un başında Burhan Özfatura vardı.
Konut maliyetinin yüzde 80'ini karşılayan Toplu Konut İdaresi ile dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın belediyenin her türlü imkanını sunduğu toplu konut hamlesi en büyük cesaret kaynağımızdı.
İlk projenizi ne zaman tamamladımıştı. Kuruma haciz gelmişti. Çalışanların maaşları ödenmiyordu. Ege-Koop kiradaydı.
Bugünlere geldiğimizde o kurumu sadece İzmir'in değil Türkiye'nin markası yaptım.
Ege-Koop'ta, hangi projelerle yola devam ettiniz?
Benim başkanlığımla birlikte Ege-Koop bağımsızlığına kavuştu. Biz yeni projelerle yok olmaya mahkum olmuş kurumu ayağa kaldırdık. Buca Tınaztepe'de 4 bin konutluk Egekent-3 projesini başlattık. Kişisel gayretlerimin sonucunda hazine garantörlüğünde Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu kredisini iki kez üst üste almayı başardık. Sonraki yıllarda Seyrek'te 2 bin adet bahçeli konut projesini başlattık.
Markalaşmanızda neler etkili oldu?
Ege-Koop, yüzde 80'inin üzerinde bir güvene sahip kamuoyunda. Bu sistemin temeli güvendir. Bu güveni dile kolay 30 yılda 30 bine yakın konut üretip de tek suistimale izin vermeyişimize borçluyuz. 30 bin konut üreteceksiniz, 100 bini aşkın insanı konut sahibi yapacaksınız ve bir kez olsun savcınm karşısına çıkıp ifade dahi vermeyeceksiniz.
Biz bunu başardık. Bugün Ege-Koop'un İzmir'in 11 farklı ilçesinde imza attığı 11 projede de insanlar mutlu, huzurlu yaşamlar sürüyorlar. Ege-Koop herhangi bir inşaat şirketi olsaydı, kar amacı gütseydi belki de bu başarılara ulaşamaz, bu güveni elde edemezdi. Doğru yoldayız.
Egekent-1 projesini tamamlayarak rüştümüzü ispat ettik. 1989 seçimlerinden sonra Yüksel Çakmur Belediye Başkanı oldu. O dönem Ege-Koop'un bocalama ve yok olma dönemiydi. Çakmur'un eski belediye başkanının projelerine soğuk bakması nedeniyle Ege-Koop büyük yara aldı. Ben de o dönem yönetimi bırakmak zorunda kaldım. O sürede orada farklı bir yönetim oluştu. Ancak 1 yıl sonra arkadaşlarımızın ve Ege-Koop çalışanlarının bizi yeniden davet etmesiyle 1990 yılında Ege-Koop'un yönetimine yeniden geldik.
Konut eksikliği bakımından İzmir'in durumu nedir?
İzmir'de anketlere göre yüzde 40 oranında kiracı oranı var. Bu İzmir'e yakışmıyor. Ciddi bir rakam.
Öğretmenimiz, polisimiz, doktorumuz aldığı maaşın yarısını kiraya veriyorsa, bu bir sıkıntıdır. İzmir'de ikinci, üçüncü konutu olanlara konut üretiliyor. Hiç konutu olmayanlara göre ne yazık ki projeler üretilmiyor. Bizim 12 ilçedeki projemiz olmasaydı. Sayın Özfatura'nın Evka projeleri olmasaydı, 60 bin konut olmayacaktı.
İzmir dışında da konut projeleriniz olacak mı?
Bizim Ankara'da herkesin tanıdığı sanatçımız Faruk Demir'in başında olduğu bir temsilciğimiz var. Ankara'da EgeKoop'un dışında hiçbir kurumun temsilciliği yok. O temsilcilik bizim değil İzmirlinin. Her İzmirli bu temsilciliği kullanabilir. Ankara'da 3-4 ay sonra çok büyük bir projeye başlayacağız. 750-800 konutluk bir proje olacak. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in davetiyle gittiğimiz Eskişehir'de de 2 farklı alanda kentsel dönüşüm projesi başlatacağız. Aydın'da bir projeye üzerinde çalışıyoruz.
Kentsel dönüşüm projeleri için neler düşünüyorsunuz?
Biz aslında kentsel dönüşümü 30 yıldır uygulayan bir kurumuz. Ege-Koop'un her projesi kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm insanların sağlıklı bir şekilde oturacağı yaşam alanları oluşturmaktır. Bizim ürettiğimiz 13 projede altyapı sorunu yok, deprem korkusu yok. Kentlilik kültürü oluşuyor. Biz bugüne kadar 120 bin kişinin yaşadığı kent yaratan Ege Koop'un Türkiye'de iyi irdelenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm, ancak kooperatifler geliştirilirse başarılı olur.
İnsanlar kooperatifler aracılığıyla örgütlenmezse, karar sürecinde yer almazlarsa başarı olmaz.
Milliyet Ege