23 / 12 / 2024

İBB 5 vakfa 19 binayı bedelsiz tahsis etti!

İBB 5 vakfa 19 binayı bedelsiz tahsis etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), aralarında TÜRGEV ve Ensar Vakfı'nın da bulunduğu toplam 5 vakfa, 19 binayı bedelsiz olarak tahsis etti.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yurt olarak kullanılmak üzere TÜRGEV’e 6 bina daha tahsis etti. TÜRGEV’in yanı sıra Ensar Vakfı’na 7, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na 4, Asitane Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’na 1 ve İstanbul Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı’na 1 olmak üzere toplam 19 binanın bedelsiz olarak tahsisi yapıldı. 


İBB Meclisi’nin Kasım ayı oturumunda, Meclis’in ana gündemini oluşturan 2016 İstanbul Bütçesi’nin görüşüldüğü oturum öncesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TÜRGEV, Ensar Vakfı, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Asitane Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı ve İstanbul Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı arasında protokol yapılmasına karar verildi. 


İBB Meclisi’nde, ’Orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtlarına ilişkin ortak hizmet projesi’ adı altında, 6 adet bina yurt olarak kullanılmak üzere TÜRGEV’e tahsis edildi. Aynı oturumda görüşülen protokollerle, Ensar Vakfı’na 7, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na 4, Asitane Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’na 1 ve İstanbul Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı’na 1 olmak üzere toplam 19 bina bedelsiz tahsis edildi.


CHP’Lİ ÜYE UYARDI: YURT OLARAK VERDİĞİNİZ ALAN YAPI YASAĞI OLAN ALAN


Meclis’te teklifin görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Meclis üyesi Erhan Aslaner, bu binalardan 3 tanesinin İBB mülkiyetinde olduğunu, geri kalan binaların kiralama yöntemiyle vatandaşlardan alındığını ve bu kiralama ve tahsislerin yurttaşlara maliyetinin 1 milyon TL olduğunu kaydetti. 


CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu ise tahsis edilen yerler arasında yapı yasağı getirilmiş alanlar olduğunu savunarak, "Öğrenci yurdu olarak verdiğiniz alan yapı yasağı olan alan. Başka bir alana bakıyorsunuz, yeşil alan. Başka bir alana bakıyorsunuz, konut alanı" diyerek, teklifin yeniden değerlendirmek üzere geri çekilmesini talep etti. 


Ancak teklif, AKParti’li üyelerin oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.


TÜRGEV’E TAHSİS EDİLEN YERLER

-Sarıyer Maslak Mahallesi, 4065 ada, 1 parsel sayılı yer. Maslak Mahallesi, Büyükdere Caddesi Atatürk Oto Sanayi 53. Sokak, No:13.


-Üsküdar Ahmediye Mahallesi, 408 ada, 3 parsel. Ahmediye Mahallesi, Tunusbağı Caddesi, Kefçedede Sokak, No: 23.


-Fatih Balabanağa Mahallesi, 231 pafta, 918 ada, 96 parsel. Balabanağa Mahallesi, Büyükreşitpaşa Caddesi, No: 16.


-Şişli Kaptanpaşa Mahallesi, 10256 ada, 2 parsel. Kaptanpaşa Mahallesi, Darülaceze Caddesi, No: 12.


-Avcılar Gümüşpala Mahallesi, 19958 parsel, Gümüşpala Mahallesi, Şükrübey Durağı, E-5 yan yol, No: 140.


-Şişli Mecidiyeköy, 9123 ada, 29 parsel. Mecidiyeköy, Şehit Er Cihan Namlı Caddesi, No: 114/122.


Ensar Vakfı’na, Ataşehir, Büyükçekmece, Maltepe ve Şişli’den birer; Kartal’dan ise 2 taşınmaz tahsis edildi. 


Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na ise Gaziosmanpaşa’dan 1, Üsküdar’dan da 3 olmak üzere toplam 4 taşınmaz tahsis edildi.


EYLÜL AYINDA DA TÜRGEV’E 4 BİNA TAHSİS EDİLMİŞTİ

İBB Meclisi, Eylül ayında da, yurt olarak kullanılmak üzere kiraladığı 9 binadan 4’ünü TÜRGEV’e tahsis etmiş, diğer binalardan 2 tanesi Türkiye Gençlik Vakfı’na, birer tanesi de Ensar Vakfı, İstanbul Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na verilmişti. 



Hürriyet 



Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yenikapı’daki Langa Spor Tesisleri ile Çatalca’daki eski İl Özel İdare binasını, kurucuları arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve bazı AKP’lilerin bulunduğu Ensar Vakfı’na tahsis etti. 


İBB ile Ensar Vakfı arasında düzenlenen “Orta ve Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Konaklama Hizmetinin Sağlanması” protokolü kapsamındaki tahsis kıyağına konu Yenikapı’daki eski Langa Spor tesisleri yaklaşık 18 bin metrekare büyüklüğünde. Tahsis kıyağının ikinci ayağı ise Çatalca Kaleiçi Mahallesi, 63 ada 38 nolu parsel üzerinde bulunan eski İl Özel İdaresi’ne ait bina. 


Yenikapı’daki arazinin Ensar Vakfı’na tahsis edilmesi konusu 2014 yılı sonunda da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis gündemine gelmişti. Ancak kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine söz konusu teklif Belediye Meclisi tarafından müdürlüğüne iade edilmişti. Aynı tahsis teklifi bir yıl aradan sonra yine meclis gündemine geldi ve CHP grubunun ret oyuna karşın, AKP’li meclis üyelerin oylarıyla kabul edildi. 


Çatalca’da üniversite yok


Çatalca’daki tahsisle ilgili konuşan CHP’li Belediye Meclis üyesi Süleyman Kolcuoğlu tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu bina önceki yıllarda il özel idaresi tarafından yapılmış. İl Özel İdareleri kapatılınca bina İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş. Binanın bazı kısımları daha parça parça şahıslara satılmıştı. Kalan bölümünde ise Çatalca Vergi Dairesi bulunuyordu. Vergi Dairesi kapatıldı bina boş kaldı. Protokolde orta ve yüksekokul öğrencileri kalacak deniyor. Çatalca da yüksekokul yok. Orta öğrenim okullarına da dışarıdan gelen öğrenci yok. Bu protokolle bazı özel vakıflara kazanımlar mı sağlanmak isteniyor?” 


Basın Dispanseri de Önder Vakfı’na


İBB Meclisi, Cağaloğlu’nda bulunan eski Basın Dispanseri’nin bulunduğu binayı da aynı işbirliği protokolü kapsamında, merkezi Ankara’da bulunan “Önder Vakfı”na tahsis etti. Basın Dispanseri binası 2012 yılında, İBB’nin bir kuruluşu olan “Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi”ne tahsis edilmek istenmiş ancak itirazlar üzerine vazgeçilmişti. İBB 4 yıl önce kendi kuruluşuna tahsis etmediği binayı,  Ankara  merkezli bir vakfa tahsis etti.


İBB yakınındaki mezarlık yok mu edildi?


İBB Başkanlık Binasına çok yakın mesafede olan Şehzade Camii hizasında bulunan ve tescilli eserlerden oluşan mezarlık alanının bir kısmı yok edilerek otoparka çevrildi.


İBB Meclis Üyesi CHP’li Hüseyin Sağ, önemli kısmı adeta çöplüğe dönüşen mezarlığın bir bölümünün yok edilerek otopark amaçlı kullanılmasını İBB Meclis gündemine taşıdı ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a soru önergesi verdi. Sağ önergesinde şunları söyledi: “Esnaftan gelen şikâyetler ve bilgiler çerçevesinde tahmini 1984 yılı ve daha sonraki yıllarda bazı kişiler tarafından tescilli tarihi eser olan alanın arka kısmındaki mezarlar bilinçli olarak gece yerlerinden sökülmüştür. Öyle ki çıkan kemiklerde çuvallara doldurularak bilinmeyen bir yere götürülerek alandaki mezarlar bilerek yok edilmiştir. Şu an o alanın mezarlık olduğu kimse tarafından bilinmemektedir. Tarafınızdan Mezarlıklar Müdürlüğünüz sorumluluğu alanında bulunan tescilli eserlere komşu alandaki mezarlık alanın sınırlarının belirlenmesini, koruma altına alınmasını en azından orada yatan ölülere saygı gereğedir” dedi.


Yurt Gazetesi/ Mehmet Demirkaya


Geri Dön