04 / 05 / 2024

İBB’den 7.3 milyon TL’ye okçuluk müzesi!

İBB’den 7.3 milyon TL’ye okçuluk müzesi!

İnşaatına başlanan Beyoğlu Okçuluk Müzesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden 7.3 milyon TL çıkacak. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yapı İşleri Müdürlüğü, Beyoğlu Okçuluk Müzesi yaptırmak için 3 Aralık 2018'de açtığı ihale sonuçlandı ve çalışmalar başladı. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık maliyetini 8 milyon 394 bin TL olarak belirlediği müze inşaatı ihalesini, 7 milyon 373 bin 332 liralık teklifin sahibi Anka Mimarlık kazandı. Firma ile imzalanan sözleşmeye göre müze inşaatının 30 Temmuz 2019'da bitirilmesi gerekiyor.

Hazırlanan projeye göre kurulacak olan  Beyoğlu Okçuluk Müzesi ile Türk okçuluğunun önemli bir medeniyet seviyesi olduğu hem kendimize hem dünyaya anlatılacak. Tematik bir kurgu içinde okçuluğa dair az bilinen konular da açığa çıkarılmış olacak. Sergiyi gezenlerin okçuluğu yeniden keşfetmesi de sağlanacak.

“OKÇULUĞUN DİNİ ÖNEMİ”

Müzede dünya okçuluğu içinde Türk okçuluğunun yeri; tarih öncesi, antik dönem, uzak doğu, batı ve Orta Asya Türklerinden örneklerle anlatılacak. Müzede ok yapımı bölümü de yer alacak. Müzede savaşlarda okçular, ok atma müsabakaları yapılacak canlandırmalarla anlatılacak. Müzenin “Okçuluğun dini ve kültürel önemi” bölümü de bulunacak. Bu bölümde hadisler ve pan edebiyatından örnekler de verilecek. Okmeydanı ve okçular Tekkesi bölümü de yer alacak. Müze için 2017'de açılan ihale ile 75 bin liraya fikir projesi hazırlatılmıştı. 2018'de de uygulama projesi için 430 bin TL'lik ihale düzenlenmişti.

İBB'nin 2018 yılı için hazırladığı ama yayınlamadığı STK (Sivil Toplum Kuruluşu)-Okul-Yurt Faaliyeti Raporu'na göre İBB, Okçular Vakfı'na da bakım, onarım, tamirat, gezi ve proje desteği olarak 16.6 milyon liralık yardımda bulundu.


Geri Dön