22 / 12 / 2024

İBB'nin 2004-2019 yıllarında satın aldığı taşınmazlara ilişkin araştırma önergesi verildi!

İBB'nin 2004-2019 yıllarında satın aldığı taşınmazlara ilişkin araştırma önergesi verildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004-2019 yılları arasında satın aldığı özel mülkiyete tabi taşınmazlara ilişkin iddiaların araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi. 



İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve 22 Milletvekili tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004-2019 yılları arasında satın aldığı özel mülkiyete tabi taşınmazlara ilişkin iddiaların araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılması için önerge hazırlandı.

İBB nin 2004-2019 yıllarında satın aldığı taşınmazlara ilişkin araştırma önergesi verildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004-2019 yılları arasında satın aldığı özel mülkiyete tabi taşınmazlara ilişkin iddiaların araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Söz konusu araştırma önergesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004 ila 2019 yılları arasında kaç özel mülkiyetli olan taşınmazın satın aldığı, bu taşınmazları hangi tarihte ve ne kadar bedele satın aldığı, satın alınan taşınmazların yüzölçümleri ve satın alınan tarihteki piyasa değeri, satın alınan taşınmazların imar planlarında nasıl fonksiyonlandırıldığı, satın alınan kaç taşınmazın imar planında değişiklik yapıldığı, taşınmazların mülkiyetinin Belediye'ye geçtiği tarihten işbu önerge tarihine kadar geçen sürede taşınmazlar üzerinde hangi tasarruflarda bulunulduğu, piyasa değerinden daha yüksek bedele satın alınan taşınmazlarla ilgili olarak kaç yönetici hakkında soruşturma başlatıldığı, halihazırda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu'nun kaç yolsuzluk dosyası üzerinde çalıştığı, sorumlu kişilerin belirlenerek kamuoyunun aydınlatılması ve bu kişilerin cezalandırılması amacıyla Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçmiş dönemlerde AKP yönetiminde iken özel mülkiyetli birden fazla taşınmazın piyasa değerinden daha fazla bedellerle satın alındığına ilişkin haberler medyaya yansımıştır. İşbu durumun ise belediye ve iştiraklerinin almış oldukları kararlar neticesinde satın alınması planlanan taşınmazların kısa süreler içinde el değiştirerek belediyelere piyasa değerinin çok üstü bedellere satıldığı iddia edilmektedir. İmar planında kamu alanı olan arazilerin imar planlarında değişiklik yapıldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındığı iddiası, bilgisi medyaya ulaşmıştır. 

Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından AKP döneminde satın alınan bazı taşınmazlar hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu tarafından hangi müşterek ihtiyaç için alındığı, satın alınan taşınmazın mülkiyetin belediyeye geçmesinden itibaren herhangi bir tasarrufta bulunulmadığına ilişkin olarak değerlendirilmeleri mevcuttur. Nitekim İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yönetimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçtikten sonra medyada yer almaya başlamış olan konu günlerdir kamuoyunda tartışılmaktadır. 
Son olarak 31.05.2021 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katılmış olduğu KİPTAŞ Tuzla Meydan Evlerinin temel atma töreninde yapmış olduğu konuşmada 7.01.2016 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ Yönetim Kurulu Üyelerinin Başakşehir'de bulunan bir arsanın satın alınmasına ilişkin almış oldukları karar ile birlikte söz konusu arsanın 4 gün içinde el değiştirmiş olduğu, 11.01.2016 tarihinde ise el değiştiren arsanın KİPTAŞ tarafından arsanın piyasa değerinin çok üstüne bir bedelle satın alındığına ilişkin açıklamaları medyada yer almıştır. Yine 3. Bir başka benzer duruma ilişkin olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı & Basın Sözcüsü Murat Ongun, benzer bir hadisenin Vatan Caddesi'nde kamusal yeşil bir alana ilişkin de yaşandığını sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımlarla iddia etmiştir. 2011 yılında Fatih Vatan Caddesi'nde bulunan ve yeşil alan olan bir arsanın imar planlarında değişiklik yapılarak imar izni verildiği iddia edilmektedir. Yeşil alan iken piyasa değeri 25.000.000,00-TL olan söz konusu taşınmaz, imar planında değişiklik yapıldıktan sonra 430.000.000,00-TL'ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındığı öne sürülmüştür. Mülkiyetin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesinden sonra ise tekrar imar planında değişiklik yapıldığı ve taşınmazın “yeşil alan” olarak nitelendirildiği bilgisi medyada yer almaktadır. 

Türk Ceza Kanunu'nun “Nüfuz ticareti” başlıklı 255. maddesi: “1) Kamu görevlisi üzerinde nüfuz sahibi olduğundan bahisle, haksız bir işin gördürülmesi amacıyla girişimde bulunması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kişinin kamu görevlisi olması halinde, verilecek hapis cezası yarı oranında artırılır. ŞTIM. gördürülmesi karşılığında veya gördürüleceği beklentisiyle menfaat sağlayan kişltiseTBALK yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde düzenlenmiştir. Kamu gücünü kullanarak menfaat sağlamak TCK'da açıkça suç olarak düzenlendiği görülmektedir.

Nüfuzunun sağladığı güç ile kendisi veya başkası adına menfaat sağlayan kişilerin araştırılması, tespit edilmesi ve cezalandırılması gerekmektedir. 

Yine TCK'nın “Görevi Kötüye Kullanma Suçu” başlıklı 257. maddesi: “(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (...)" şeklinde düzenlenmiştir. Zira bir görevi, bir yetkiyi kötüye kullanmak, kanuna, kurala aykırı iş yapmak açıkça yolsuzluk anlamına gelmektedir. 

KİPTAŞ yetkililerinin işbu şikâyete konu arsanın satın alınması yönünde aldıkları kurul kararından sonra arsanın bir başka kişi tarafından 49.000.000-TL’ye alınması ve 4 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 130.000.000,00-TL'ye satılmasında şaibeli bir durum söz konusudur. KİPTAŞ yetkililerinin, kendilerine emanet edilen kamu gücünü kötüye kullanarak menfaat sağlamaya çalıştıkları açıkça görülmektedir. Yine Vatan Caddesi'nde kamuya ayrılmış olan yeşil alanın imar planında değişiklik yapılarak yapılaşmaya açılıp değerinin artırıldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınması haksız bir zenginleşmeye, kamunun zarara uğratılmasına sebebiyet vermektedir. Kişilerin kendilerine tanınan kamu gücünü kötüye kullanarak, kentsel alanlar üzerinde imar düzenlemeleri yaparak, kendilerinin veya bir başkasına haksız bir şekilde menfaat sağlayanların nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlemiş oldukları aşikardır.

Yapılacak araştırma ile 2004 yılından 2019 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaç özel mülkiyetli olan taşınmazın satın alındığı, bu taşınmazları hangi tarihte ve ne kadar bedele satın aldığı, satın alınan taşınmazların yüzölçümleri ve satın alınan tarihteki piyasa değeri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004 ila 2019 yılları arasında onaylamış olduğu imar planı değişikliklerinin incelenmesi ile birlikte satın alınan taşınmazların imar planlarında nasıl fonksiyonlandırıldığı belirlendiğinde kamu gücünü kullanarak kendine veya bir başkasına menfaat sağlayan kişilerin tespiti sağlandığında maalesef içler acısı durum gözler önüne serilecektir. 


Geri Dön