23 / 12 / 2024

İbrahim Erkan: Konya'da müstakil evler çoğalmalı!

İbrahim Erkan: Konya'da müstakil evler çoğalmalı!

Yalıkonak Yapı Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erkan, yapmış oldukları projelere değinerek, inşaat sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erkan, Konya'da müstakil evlerin çoğalması gerektiğini belirtti.



Yalıkonak Yapı Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erkan, yapmış oldukları projeleri anlatarak sektöre ilişkin paylaşımlarda bulundu. 


Ülkemizde çok fazla konut talebi var. Bu talebi nasıl durdurabiliriz ya da neler yapılabilir? 


İnsanlar taşınıyor bir yerde sabit durmuyorlar. 70'li yıllarda köylerde yaşayanlar, şehirlerde yaşayanlardan daha fazlaydı Şuan ise tam tersi bir durum mevcut. Köyler, küçük ilçeler boşalıyor. Herkes büyük şehirlere akın ediyor. Hükümetin bu konuda bir tedbir alması lazım. Kimseyi zorla bir yerde bağlayamazsınız ama insanlara kendi yaşadıkları yerde belli imkânlar sunarsanız büyük şehirlerdeki beklentilerini karşılayabilirsiniz. Bu sayede göç olgusunu durdurur ve şehir yapılarını daha düzgün bir şekilde dizayn edebilirsiniz. Bugün Avrupa'da ismi bilinen birçok şehre bakıldığında milyon nüfusu olmadığı görülüyor. Ancak dünyanın her yerinde tanınmış, bilinmiş şehirler olmuşlar. Ülkemizde ise milyonu geçen birçok şehrimiz var. Düzgün bir şehircilik ve iyi bir yapılaşma istiyorsak işe bir yerlerden başlamak lazım. 


Yapmış olduğunuz konutların özellikleri nelerdir? 


Yaptığımız konutlarda insanların rahat edebileceği, hem teknolojik bakımdan hem de estetik yönden göze hoş gelen objeler kullanıyoruz. İnsanlar tamamen teknolojiye kapılmasın diye burada eski Osmanlı, Selçuklu mimarisini tamamen yansıtmasa da ona yakuı saçaklı dış cephesinde ahşap işçilikleri olan ve eskiyi çağrıştıran yapılar inşa ediyoruz. Bu yapıları dalıa da ilerletmeyi düşünüyoruz. Müstakil evlerde bir marka olmak için çaba harcıyoruz Bu konuda Konya ve Türkiye'de bir açık olduğu kanaatindeyiz. İnsanları apartman dairesinden müstakil eve geçirmekte kolay değil. Maliyetlerin fazla olacağına ilişkin bir kanı var ancak bu sorunlar aşılmış vaziyette. 


Müstakil evin apartman dairesine göre avantajı nedir? 


Yeni yetişen nesil doğayla iç içe değil. Apartmanda büyüdükleri için doğanın nimetlerinden faydalanamıyorlar. Her şeyden kopuk yaşıyorlar. Bu tür müstakil evlerle ise çocuklar doğa ile iç içe büyüme şansına erişiyorlar. Bu türdeki yapıların bu anlamda çoğaltılması lazım. Geçmişte müstakil evlerin tercih edilmeme sebebi evlerin ışınlamadığından ve soğuk olmasından kaynaklanıyordu. Ancak bu sorunların hepsi aşıldı. Şuanda Konya'da doğalgaz var ve yeni yapılan binaların hepsi de yalıtımlı. Bir apartman dairesinde nasıl isimliyorsa, müstakil evde de aynı şekilde ısınılıyor. Teknolojide gelişti. Biz bu gelişen teknolojinin yanında eskiye dönük yaşan tarzının da unutulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca müstakil evlerde komşuluk ilişkisi daha başka olur. Bugün 100 dairelik bir binada insanların hiçbiri birbirini tanımıyor. Bu tarz yapılarda hayatın biı- gerçeği, ihtiyacı ama sınırlandırmak da gerekiyor. 


Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu bedestendeki düzenleme bile şehre bir hava kattı. Konya turizm anlamında ciddi potansiyeli olan bir şehir. Bu anlamda da Konya'yı 1-2 biııa ile değil, gerçekten tarihi dokusunu yansıtacak yapılar ile tanıtmak gerekiyor. 


Müstakil evlerin çoğaltılması için neler yapılmalı? 


Her şeyden önce müstakil evler için bölgeler oluşturulmalı. Daha düzgün, derli toplu konutla' yapılmalı. Bu tarz evler yapıldığında insanlaiçlerine girdikleri zanan huzur duyar. Ben aynı huzuru çok katlı bir binaya girdiğimde duyamıyorum. Bizim kanaatimiz bir şehirde her şeyin olması yönünde. Konya çabuk gelişen ve ihtiyacı artan bir şehir olduğu için sadece müstakil konut yaparak ihtiyaca cevap vermek zor. Tarım arazilerine dokunmadan şehrin genişletilmesi gerekiyor. 


Şehrin tarihi dokusunu canlandırmak için neler yapılmalı? 


Bu konuda belediyeler bu tür yapılaşmalara insanlar teşvik etmeli. Konya'daki binalara baktığımız zaman daha yeni yeni bir şeyler ortaya konuluyor. Yapılar binalar modem binalarına bizim geçmişle bağımızı kuracak binalar değiller. Belediyenin hanımlar lokali vs. buna benzer yapıları eskiyi bize anımsatıyor. Bu yönüyle bu yapılaşmaların çoğalması lazım. Konuşurken de ezbere konuşmuyorum. Aşağı yukarı Avrupa'yı baştan aşağı gezmiş bir insan olarak Avrupalıların geçmişle bağlamı koruduklarını gördüm. Onların kültüründe apartman var. 300-400 senelik apartmanı muhafaza etmişler. Bizde en azından yeni müstakil yapılaşmalar ile yeni mahalleler, semtler oluşturmalıyız. Komşuluk ilişkilerinin eskiyi anımsatacak şekilde olduğu müstakil evler olması lazım. Bu konuda apartman yerine tercihini müstakilden yana kullanacak birçok insanda vardır, Şuan yeni imara açılacak bölgelerde belediyenin mimariye müdahale edeceği yapılanmalar olmalı. Burası tarihi bir şehir. Selçuklunun başkenti olmuş bir şehir. Ancak buraya gelen insanlara bizim gezdirebileceğimiz, tarihimizi çağrıştıracak bir yapılaşma yok Onun için bu konuda kim bir adım atarsa muvaffak olur ve tarihe geçer. 




Konya Yenigün


Geri Dön