05 / 05 / 2024

İç bahçe nedir?

İç bahçe nedir?

Kış mevsiminde kullanılabilmesi için düzenlenebilen iç bahçeler yapı kitlesi içerisinde yer alıyor. Peki iç bahçeler nasıl olmalı? İç bahçeler hangi alanlara dahil edilmiyor? İşte yanıtı...



İç bahçe nedir?

Bahçeler, yapı kitlesi içerisinde düzenlenebiliyor. Kış mevsiminde kullanılım için düzenlenen bu iç bahçeler ile ilgili yasal esaslar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor.


İç bahçe

Tabii veya tesviye edilmiş zemine oturan zemin kat veya bodrum kattan başlayıp, boşluğu bina boyunca devam eden, dış cepheyle bitişik olmaksızın yapı kitlesi içerisinde tertiplenen, ortak mahallerle irtibatlandırılan, çıkmalar dahil dar kenarı (4,00) metreden az olmayan ve bu mesafe 4 kattan sonra her kat için 0,50 m. arttırılan, üzeri gerektiğinde sökülüp-takılabilir ve şeffaf malzeme ile estetik bir şekilde örtülebilen bahçe olarak tanımlanıyor.


Yönetmeliğe göre, iç bahçeler taban alanına ve katlar alanına dahil edilmiyor. Bu husus ile ilgili yönetmelik hükümleri aşağıda sıralanıyor:


Madde 13:

Taban alanı: Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri veya müstakil yangın merpeni olmayan yapılarda yangın merpeni olarak kullanılan bina merpenlerinden biri, temele kadar inen toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, çöp ve atık ayrıştırma bacaları, tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin seviyesindeki veya bu seviyenin altındaki avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergola, kameriye, bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10’unu aşmayan üstü açık veya sökülür-takılır hafif malzeme ile örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri, açık otoparklar, tamamen toprağın altında kalan; otopark, sığınak ve tesisat hacimleri, yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.


Madde 16:

...

Bulunduğu katın emsale dahil alanının toplam %20’sini geçmemek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik koridoru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dahil açık veya kapalı merpenler,

dahil edilmez.


Bahçe duvarı ruhsata tabi midir?


Geri Dön