23 / 12 / 2024

Kış bahçeleri dört mevsim bahçe keyfi yaşatıyor!

Kış bahçeleri dört mevsim bahçe keyfi yaşatıyor!

Etrafı camlarla çevrili küçük cam evler görünümündeki kış bahçeleri, evlerde dört mevsim sıcak ve aydınlık bir bahçe keyfi yaşatıyor. Peki kış bahçesi nedir, nasıl olur? merak ediyorsanız işte yanıtı...




Günümüz modern insanı, beton binaların arasında, yüksek katlarda, toprakla bağlantısını kopararak sürdürüyor yaşantısını. Oysa hepimiz doğanın parçasıyız. Kentin içine parklardan vahalar oluşturmamız, evlerimizde bile bir tutam yeşil arayışımız bundan değil mi? Birçoğumuzun isteği, kent içinde bahçeli bir evde yaşamak… Bunu yapamıyorsak da balkonumuzda, terasımızda rengârenk çiçekler ve değişik bitkiler bulundurmaya çalışıyoruz. Peki, bu bitkilerin her mevsim yeşil ve çiçekli kalmasını istemez miydiniz? İşte, kış bahçesi bu isteğinize cevap veriyor.

 

Kış bahçesini, etrafı sürgülü, katlanabilir camlarla çevrili cam sistemler ya da küçük cam evler olarak tanımlamak mümkün. Bahçeyi, terası veya taraçayı kapatan bu sistemler, alüminyum, pvc ya da ahşap profillerle hazırlanıyor, değişik yöntemlerle donatılan çatılarla kapatılıyor. Almanya’da “Wintergarten”, İngiltere’de “Conservatory” olarak anılan kış bahçeleri, evinizin içinde, önünde veya çatı katında, dört mevsim yeşilin tadını çıkarabileceğiniz mekânlar oluşturuyor. Bu mekânları isteyen salonuna da yaptırabiliyor. Hatta kış bahçeleri, oturma odası, yemek odası, yatak odası, jakuzi odası, spa, mutfak veya hobi odası olarak da kullanılabiliyor.

 

Evin neresinde olursa olsun, yeşillikler ve renkli çiçekler içinde, lapa lapa yağan karı izleyerek çayınızı, kahvenizi yudumlama olanağı sunuyor kış bahçeleri. Özellikle kışın ilk ayını yaşadığımız bu soğuk günlerde, kış bahçesini anlatan bir yazıyla içinizi ısıtmak istedik. 

 

Gün ışığı kışın ısıtıyor, yazın süzülerek evinize giriyor

 

Kış bahçelerinin sunduğu olanaklardan biri de, güneşin tüm olumsuz etkilerinden arınmış, süzülmüş gün ışığıyla dolu ortamlar yaratması. Sistem, açılabilir özelliğe sahip olduğu için hem yazın, hem kışın işlevselliğini koruyor. Katlanabilir camlarla kapatılan kış bahçesi, kışın soğuğundan korurken, istediğiniz zaman açık hava keyfi de yaşatıyor.

 

Kış bahçelerinin her mevsim sessiz, aydınlık ve sıcak mekânlara dönüşmesi için kullanılan malzemelerin niteliği büyük önem taşıyor. Isıtma ve havalandırma sisteminin iyi düşünülmesi gerekiyor. Kış bahçesi veya kapalı balkonların ısıtmasında kullanılan yöntemler arasında, zeminden ısıtma sağlayan, karbonik ısıtma sistemleri yer alıyor. Zemine karbonik film uygulamasından sonra zemin; halı, parke, pvc gibi döşemelerle kapatılıyor. Duvar tipi termostatla sıcaklık kontrol altında tutuluyor.

Konforun yanı sıra elbette güvenlik de çok önemli. Kış bahçesinin taşıyıcı sisteminin statik hesaplarının yapılması ve taşıyıcının binaya çok yönden kenetlenmesi gerekiyor. 

 

Son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşan kış bahçeleri, birçok avantaj sunuyor. İşte kış bahçesi yaptırmak için birkaç neden:

* Kış bahçesi evinizde yeni ve keyifli bir yaşam alanı yaratır. 

* Kış bahçesiyle bahçe keyfini yılın sadece iki veya üç ayında değil, tüm yıl boyunca aralıksız yaşayabilirsiniz. 

* Evinizde, şehir hayatından, stresten, kışın yaratabileceği sıkıcı atmosferden sığınabileceğiniz bir mekân yaratır. Psikolojik olarak rahatlatır. İyi bir meditasyon ve rahatlama alanıdır.

* Kış bahçesi sistemleri ile bahçeniz güzel ve etkili biçimde daha yaşanılır hale gelir. Havalandırma, ısıtma ve gölgelendirme koşulları iyi oluşturulduğu takdirde dört mevsim sorunsuzca kullanılır.

* Kış bahçeleri çok amaçlı kullanılabilir. Dinlenme salonu olabileceği gibi, çalışma mekânı ya da kış aylarında misafirlerinizi ağırladığınız bir oda işlevi de görebilir. Amacına göre, içini istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz.

* Açılıp kapanma ve gölgelendirme özelliğiyle kafe, restoran, işyerleri gibi mekânlarda sigara yasağına en etkili çözümlerden biridir. 


Her zevke ve mimariye uygun kış bahçeleri

 

Kış bahçesi seçiminde, binanın mimari yapısına uygun olmasına da dikkat etmek gerekiyor. Değişik tasarım seçenekleri sunan kış bahçeleriyle bunu sağlamak çok zor değil. Çatı yapılarına göre tanımlanan kış bahçe çeşitleri, şu özellikler sunuyor: 

 

Tek eğimli düz çatılar:

 

En çok talep edilen bu tasarımın tercih sebepleri, taban metrekaresine bakıldığında diğer tasarımlara göre daha ekonomik olmasından ve farklı tasarıma sahip kış bahçelerinin, evlerinin mimarisine uymayacağı endişesinden kaynaklanıyor. Tek eğimli düz çatı tarzı, her tipteki mimari yapıya kolaylıkla adapte edilebiliyor. Aynı zamanda maksimum alan kazanılmasına da olanak veren bu çatı tipi, ağır bir görünüm yaratmaksızın sağlamlıkla zarafeti birleştiren ince profillere de sahip. Arzu edildiğinde mevcut bir çatı eğimiyle aynı eğime sahip olabilmesi ya da diğer tasarım gereksinimlerine uygun hale getirilebilmesi için, çatı eğiminin rahatlıkla değiştirilebilmesi özelliğine sahip. Bahçede olduğu kadar çatı teraslarınızda da rahatlıkla uygulanabilecek bir kış bahçesi tipidir. 

 

Çift eğimli beşik çatılar (Cathedral style):

 

Çift eğimli çatı, üçgen şeklindeki çatısı sayesinde mekâna derinlik katar. Diğer tipteki çatı modellerinde olduğu gibi, bakım ve onarım istemeyen malzemelerden oluşur. Büyük kubbe tavanı, özel ısı kontrollü camlarla kapatılır. Bu camlar yaz kış olumsuz hava şartlarından etkilenmeden, ortamın güzelliğini yaşamanızı sağlar. Aynı zamanda bu özel nitelikli camlar, güneşin büyük oranda içeri girmeden yansıtılmasını sağlarken, doğal ışığın parlaklığının içeri girmesine de izin verir. Çatının yapısından ötürü tepesinde oluşan mahyalara geleneksel çatı süsleme aksesuarları eklenebilen gotik tarzdaki bu kış bahçesi modeli, estetik güzelliği sayesinde binanızın değerine değer katar.

 

Viktorya tipi çatılar (Victorian style):

 

Bu model genellikle üç, nadir olarak da beş kırıklı ön cepheden oluşur. Günümüz teknolojisinin enerji tasarrufu sağlayan ve ömür boyu bakım istemeyen malzemesinin kullanımının en güzel örneğidir. Viktorya modelinin çok cepheli olmasından dolayı ışık iç mekâna homojen olarak nüfuz eder. Genellikle her cephe aynı boyutlarda tasarlanır. Fakat sadece sekizgen tasarlanan kış bahçelerinde ön bölümü geniş tutma olanağı vardır.

 

Çatı eğimleri genellikle 15 ila 30 derece arasında değişir. Fakat teknik olarak ve bölgelerin kar ve rüzgâr yükleri göz önünde tutulduğunda genelde 22 derece en uygun değerdir. Çatının yapısından ötürü tepesinde oluşan mahyalara geleneksel çatı süsleme aksesuarları eklenebilir. Bu aksesuar ve süslemeler sayesinde son teknolojik özellikler ve malzemeler kullanılmasına rağmen klasik bir görüntü hissi verir. 

 

Georgian tipi çatılar (Georgian style):

 

Klasik Avrupa dizaynından esinlenen Georgian kış bahçesi modeli, zanaatkârların başyapıtı niteliğindedir. Mühendisliğinin en üst kalitede malzemelerle uygulanması sonucunda üstün performans, kolay uygulama ve minimum bölüntülü görünüm sunar. Georgian kış bahçesi modeli, ana hatlarının çekiciliğini Rönesans döneminde inşa edilmiş sarayların görüntüsünden alıyor. Çatı tepesinde oluşan mahyalara Viktorya tarzındaki gibi geleneksel çatı süsleme aksesuarları eklenen modelin klasik görünümü, bu aksesuar ve süslemelerle pekişiyor. 

 

Peki, bu sistemlerin maliyeti nedir? Görüş aldığımız sektör yetkilileri, pencere ve tente firmaları tarafından üretilen kış bahçelerinin daha ekonomik olduğunu dile getiriyor ve çatı metrakareleri dikkate alınarak hesaplandığında, 1 metrekarenin 300-500 TL civarında olduğunu kaydediyor. Sadece kış bahçesi üretimi yapan firmalarda ise bu rakam tüm, profil ve aksesuarların orijinal olması sebebiyle 750-1000 avro aralığında değişiyor. 

 

Kış bahçesi sektörü Türkiye’de yeni yeni büyüyor

 

Tüm bu avantajları ve çeşitleriyle özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde yoğun talep gören kış bahçeleri, ülkemizde ise yeterince tanınmıyor. Her ne kadar lüks olarak görülmesi nedenlerden biri olsa da, asıl neden belki de Türkiye’nin neredeyse dört mevsim güneş görmesi. Buna karşın ülkemizde de ekonomik gelişme paralelinde kış bahçesi bir sektör haline geliyor ve yaygınlaşıyor. 

 

Kış bahçesinin bileşenlerine baktığımızda (cam, alüminyum, pvc, ahşap, tente, aydınlatma vb) ülkemizde bu malzemelerin çeşit ve kalite bakımından zengin olduğunu söylemek mümkün. Kış bahçesi, bu malzemeleri harmanlayan bir sistem gibi görünse de; deprem, kar, rüzgâr yüklerinin hesabı, ısıtma, ışıklandırma, gölgelendirme, yalıtım gibi işlevleri içeren, çok yönlü bir sistem. Türkiye’de tüm bunları dikkate alarak üretim yapan firma sayısı ise çok fazla değil. Ancak sektör, genel ekonominin seyriyle gelişmesini sürdürüyor. Ekonomik koşullar doğrultusunda, dört mevsim gün ışığını içeri almak isteyen ve baharı evinde hissetmek isteyen insanların artmasıyla, kış bahçesi sektörü gelecek vadediyor. 

 

Toki Haber


Geri Dön