İcradan satılık ev nasıl alınır?
İcralık gayrimenkuller çoğu zaman piyasa değerinin yarı fiyatına satılıyor. Bu nedenle icradan satılık konutlar alıcılar için cazip gayrimenkul yatırımı olabiliyor. Peki icradan satılık ev nasıl alınır? diye merak ediyorsanız işte yanıtı...
İcradan satılık ev nasıl alınır?
İcradan satılık ev almak istiyorsanız şunu bilmeniz gerekir. İcralık gayrimenkuller çoğu zaman piyasa değerinin yarı fiyatına satılıyor. Bu nedenle icradan satılık konutlar alıcılar için cazip gayrimenkul yatırımı olabiliyor. Ancak icradan satılık konut alabilmenin de bazı yöntemleri bulunuyor. İcralık bir evi almaya karar verdiyseniz öncelikle konutun satış dosyasını bir avukata incelettirmenizde fayda vardır. Çünkü icra ihalesinde satışı yapılacak bir evin iskan durumunu, imar vaziyetini ve imar planında alacağı konumu avukat yardımıyla değerlendirilmesi önemlidir. Bu bilgilerden sonra gelelim icradan satılık ev nasıl alınır? sorusunun yanıtına:
İcradan satılık ev nasıl alınır?
Öncelikle icra ihalelerinin iki aşamada gerçekleştiğini belirtelim. Bu aşamaların ilkinde icraya konu olan ev yüzde 60 bedel üzerinden açık arttırmaya sunulur. Eğer bu satışta alıcı bulunamazsa ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşamada ihale yüzde 40 bedel üzerinden devam eder. Örneğin, 100 bin liralık bir konut ilk ihaleye 60 bin liradan çıkar. Bu konuta rağbet olmazsa 40 bin liradan sunulur. Yani piyasa fiyatının yarısına konut sahibi olunabilir.
İcradan satılık ev aldıysanız bunun devlete ödenmesi gereken bir KDV tutarı vardır. İcralık ev satışında KDV oranı ise gayrimenkulün azami limitinin üzerine 150 metrekare konutlarda yüzde 18, 150 metrekarenin altında konutlara ise yüzde 1 KDV ödeniyor. Ayrıca tellaliye ve damga resmi eklenip, ek masraflar da toplanarak giderler hesaplanıyor. İcradan alınan gayrimenkulün satış tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanunu gereğince 3 yıldan önce bir başkasına satılması halinde aradaki fark kadar gelir vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor.
İcradan satılık ev alırken nelere dikkat etmeliyiz?
-İhalenin kurallara uygun bir şekilde yapıldığına ve bitirildiğine,
-İhalede en yüksek bedeli verenin tutanağa açıkça yazıldığına,
-İhaleye katılıp gayrimenkulü satın alamayanların teminatlarını geri aldıklarına dair zaptın imzalandığına,
-İhaleyi kazanan kişinin teminatının kasaya alındığına dair ibarenin yazıldığına,
-İcra müdürünün satışın sonlandığını ilan etmesine dikkat etmeleri gerekir.