29 / 04 / 2024

İcraya düşen borcunuz varsa hemen bakın! Borcunuz silinmiş olabilir!

İcraya düşen borcunuz varsa hemen bakın! Borcunuz silinmiş olabilir!

Öğrenciler de dahil birçok kesimi ilgilendiren düzenlemeler içeren ekonomi ile ilgili torba yasa Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Torbadaki en önemli maddelerden biri borcu yüzünden icralık olanlara bayram ettirecek. Buna göre, icraya düşen borç 2 bin lira ve altında ise bu borç sil



Ödeyemediği borçlar nedeniyle icraya düşen vatandaşlara ve üniversitede okurken öğrenim kredisi kullanıp mezun olduktan sonra nasıl ödeyeceğini kara kara düşünenler için TBMM’den güzel haber geldi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve tamamen ekonomi ile ilgili başlıklardan oluşan torba yasaya göre, Kredi Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim kredisi alan öğrenciler, borçlarını mezun olduktan 2 sene sonra ödemeye başlayacak. Düzenleme bununla sınırlı değil. Öğrenciler öğrenim kredisi borçlarını aldıkları miktar kadar ödeyecek.

ALDIKLARI MİKTAR KADAR ÖDEYECEKLER

Öğrenim kurumundan mezun olan veya başka bir nedenle öğretim kurumu ile ilişiği kesilen öğrenciler, 2 yıl sonra ödemeye başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödeyebilecek.

Borçlu öğrenci mezun olduktan 2 sene sonra da  borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK’dan teyit edilmesi halinde, ilk yıl herhangi bir faiz olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 faiz eklenerek kredi borcu yeniden hesaplanacak.

Mecliste kabul edilen torba yasaya göre, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının süresi 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak.

BANKALAR NEZDİNDE SİCİL TEMİZLEMEK MÜMKÜN

Karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması durumunda, geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak.

İcraya düşen borcunuz varsa hemen bakın! Borcunuz silinmiş olabilir!

MASKE TAKMAMA CEZALARI DA SİLİNECEK

Torba yasaya göre, Koronavirüs salgınında zorunlu olduğu halde maske takmayanlara kesilen para cezaları affedilecek.


 


Geri Dön