07 / 05 / 2024

İdari Mahkeme Bursa Stadyum Meydanı'nda yürütmeyi durdur!

İdari Mahkeme Bursa Stadyum Meydanı'nda yürütmeyi durdur!

Bugün Büyükşehir Belediye Meclis oturumu var. Gündemde de iki önemli dosya var. Bunlardan biri Stadyum Meydanı, diğeri Başköy Ticaret Merkezi. Acaba kentte bir süredir tartışılan projede başa mı dönülüyor?



Bugün Büyükşehir Belediye Meclis oturumu var.

Artık Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağan ve olağanüstü oturumları önceki gün hizmete giren yeni hizmet binasında gerçekleştiriliyor.

Gündemde de iki önemli dosya var. Bunlardan biri Stadyum Meydanı, diğeri Başköy Ticaret Merkezi.

Acaba kentte bir süredir tartışılan projede başa mı dönülüyor?

MHP Büyükehir Belediye Meclis Grubu Başkanvekili İhsan Bilgili, yeni yapılan stadyumun hizmete girmesinin ardından, Atatürk Stadı ve çevresindeki yapıların yıkılarak, yerine meydan yapılmasına ilişkin planlamanın idari yargıya takıldığını söyledi.

Dün görüştüğümüz MHP’li Bilgili’nin verdiği bilgiye göre;

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Spor Genel Müdürlüğü’nün Bursa Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal davasında Bursa 2. İdare Mahkemesi SGM’yi haklı buldu.

Böylece, Atatürk Stadı ile birlikte Atatürk Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü tesislerinin yıkımını öngören plan değişikliği kararı durduruldu.

Büyükşehir’in yaptığı itiraz üzerine Bursa Bölge İdare Mahkemesi de durdurmayı haklı bulunca, meydan projesi şimdilik şuya düşmüş görünüyor.

Nihai, esastan çıkacak karar beklenecek olsa da bugün saat 15.00’te toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne stadyum meydanına ilişkin dosyanın yargı kararı hakkında üyelere bilgi verilecek.

Mahkemenin söz konusu davada, plan değişikliklerinin planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırılık nedeniyle yürütmesinin durdurduğunu belirtelim.

Spor Genel Müdürlüğü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı da kentsel SİT bölgesinde plan değişikliği talebine onay verdiği için dava ettiğini ekleyelim.

İki taraflı davada esastan da iptal çıkarsa, Stadyum Meydanı projesi tümüyle rafa kalkabilir.

İhsan Bilgili, değişikliğe mecliste görüşürken de itiraz ettiklerini hatırlatıp, “Santral Garaj ve Altıparmak SSK binasında olduğu gibi, ‘kent meydanı yapacağız’ deyip, sonra ticari alanlar, alışveriş merkezleri, yani rant meydanı yapılmamasın istiyoruz. Mahkeme de bizim görüşümüz doğrultusunda karar vermiş oldu” diyor.

Bilgili, kentsel SİT olan Atatürk Stadyumu’nun tarihi niteliğinin korunmasından yana da ısrarcı olduklarının altını çiziyor.

 

Başköy’e Ticaret Merkezi 

Öte yandan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Bursa’nın gündemine yeni bir tartışma dosyası daha giriyor.

Büyükşehir Belediyesi, 80 mobilya yatırımcısının başvurusu üzerine Başköy’de  İzmir  Yolu’na cephe 130 hektarlık alanda Başköy Ticaret Merkezi adıyla yeni bir ticari merkez için plan değişikliğine gidiyor.

Oturumda talebe ilişkin, 1/25 bin ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı, 1/5000 Ölçekli Akçalar Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nda değişiklik yapılacak.

Konuya MHP Grubu’nun olumlu yaklaştığını hatırlatalım.

MHP Grup Başkanvekili Bilgili, karara İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda kendi üyelerinin imza atmadığını, ancak talebe mobilyacılık sektörünün gelişmesi açısından sıcak baktıklarını ifade ediyor.

CHP Grubu’nun komisyonda Başköy Ticaret Merkezi’ne onay verdiği görülüyor.

Bugünkü oylamada kararın oy çokluğuyla çıkması bekleniyor.

Ancak bu dosya da yargıya taşınacak gibi.

Nitekim, akademik meslek odalarının şimdiden, tarımsal niteliği korunacak ve konut dışı çalışma alanında kalan 130 hektarlık alanda ticaret merkezi kurulmasına ilişkin plan tadilatlarını yargıya taşıyacağı da konuşuluyor.

Anlaşılan, meclis oturumu biraz hareketli geçecek. 




Olay Bursa / İhsan Aydın 


Geri Dön