27 / 04 / 2024

İstanbul'daki iskelelerde imar değişikliğine tepki!

İstanbul'daki iskelelerde imar değişikliğine tepki!

İBB Meclisi'nin aralık ayı toplantılarında Sirkeci, Harem, Beşiktaş ve Adalar'daki iskeleler ile ilgili yapılan plan değişikliğinin kabul edilmesi tartışma yarattı. Plana göre iskele binalarına ekleme yapılabilirken İDO iskelesi de imar planlarına işlendi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), 2011 yılında özelleştirdiği İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (ÎDO) ait Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada ÎDO İskelesi ile Sirkeci, Harem ve Beşiktaş iskeleleri imar planlarına işlendi. İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi Yunus Can, Beşiktaş'ta deniz otobüsü yanaşmayan ÎDO iskelesinin de planlara işlenmesine tepki gösterdi. Bu durumun, sözkonusu iskelede ticari faaliyet yapılmasının önünü açacağını savunan Can, "Beşiktaş iskelesi çalışmıyor. Burası iskele olarak kullanılıyorsa yolcu taşımaya yönelik tarifesinin yapılması gerek fakat tarifesi de yok" dedi. Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grubu, başvurunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Müdürlüğü'nden geldiği belirterek, plan notunda "Ticari faaliyet yapılamaz" şeklinde plan notu yer aldığını hatırlattı. 


SİRKECİ VE HAREM'DE TİCARİ FAALİYET ALANI 

Faaliyette olan Sirkeci ÎDO İskelesi için 300 metrekarelik alan ile Harem'de 200 metrekarelik alanın ticari faaliyette bulunmasına da karar verildi. Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada'da halihazırda işler durumda olan iskeleler de planlara işlendi. İskele binaları için plan notunda "Ticari fonksiyon yapılamaz" notu yer aldı. Can, iskelelerin Şehir Hatları'ndayken buralarda küçük büfeler bulunduğunu belirterek, "İDO'ya devredilmesiyle bu alan 150 metrekareye, şimdi ise 200 metrekareye yükseliyor. Bu yanlış. İskeleler yolcuya hizmet eder, etmiyorsa da Hazine'ye devredilir" dedi. Can, Adalar iskeleleriyle ilgili planları da eleştirerek, "Adalar iskelesindeki yapılar, sadece 4 ay yoğun kullanılıyor. İskelelerin büyüklüğü ile taşman yolcu sayısı denk değil, Adalar'ın sırtında bir kambur gibi duruyor" diye konuştu. İDO iskeleleri için 4 ayrı başlıkta görüşülen teklifler, CHP'li üyelerin itirazlarına karşı oyçokluğu ile kabul edildi. 


Kurtharı DEMİR/Habertürk



İBB, iskelelerdeki ek işletmelerin planlara işlenmesini onayladı!



Geri Dön