28 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Sanayileşeceğiz, modernleşeceğiz ama çevreyi de koruyacağız!

İdris Güllüce: Sanayileşeceğiz, modernleşeceğiz ama çevreyi de koruyacağız!

Karadağ’da, tarihi Bar ve Ulciny kentlerini ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Tabii ki sanayileşeceğiz, modernleşeceğiz ama çevreyi koruyacağız, bu dengeyi de koruyacağız" dedi...




Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Tabii ki sanayileşeceğiz, modernleşeceğiz ama çevreyi koruyacağız, bu dengeyi de koruyacağız" dedi.


Bakan Güllüce, temaslarda bulunmak üzere geldiği Karadağ’da, tarihi Bar ve Ulciny kentlerini ziyaret etti.


Ulciny Belediye Başkanı Fatmir Gljeka tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katılan Güllüce, burada yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin sorunlarına ilişkin bir kitap kaleme aldığını hatırlatarak Türkiye’nin şehircilik ve modernleşme alanlarında önemli gelişmeler kaydettiğini ve bunu yaparken de çevreyi koruma hassasiyetine sahip olduğunu kaydetti.


Güllüce, Karadağ gibi denize kıyı ülkelerde hızlı yapılaşma talebinin bulunduğunu anlatarak "Bu güzelliklere dünya mirası olarak bakmak gerek. Tabii ki sanayileşeceğiz, modernleşeceğiz ama çevreyi koruyacağız, bu dengeyi de koruyacağız" diye konuştu.


Planlama, şehircilik ve çevrecilik konusunda çok ciddi teknik ve uzmanlık altyapısına sahip olduklarının altını çizen Güllüce, Başkent Podgoritsa’da yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğini kapsayan bir protokolün hazırlanmasının da gündeme geldiğini ifade etti.


Ulciny Belediye Başkanı Fatmir Gljeka ise yaptığı konuşmada, şehrinin tarih ve kültürel mirasının korunması ve restore edilmesi konusunda sürekli destekte bulunan Türkiye’ye teşekkür etti. Gljeka, Türkiye’den aldıkları destekle başta Denizciler Camisi olmak üzere diğer birçok eserin geri kazanıldığını belirtti.


Bakan Güllüce, Cetinye ve Budva kentlerini ziyaret ettikten sonra, Osmanlı döneminde kurulan Bar kentinin eski çarşısı olan Stari Bar’i gezdi ve TİKA tarafından inşaatı yapılan ve açılışı mayıs ayında planlanan Bar İslam Kültür Merkezi’nde incelemelerde bulundu. 


Burada yerel yetkililer ve vatandaşlarla sohbet eden Güllüce’ye Türkiye’nin Podgoritsa Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır, Karadağ Meclis Başkanı Yardımcısı Sulyo Mustafiç ve diğer yetkililer eşlik etti.


Güllüce, Bar kentinin ardından Ulciny kentinde Alanya Müftülüğünün desteğiyle yeniden inşa edilen ve 2012 yılında açılışı yapılan Adriyatik kıyısındaki tarihi Denizciler Camisi'ni de ziyaret etti.



AA


Geri Dön