23 / 12 / 2024

İflas erteleme başvuruları arttı!

İflas erteleme başvuruları arttı!

İcra ve İflas Kanunu'nun kötüye kullanıldığını belirten Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkan Vekili Ali Umur, "Sistemin borçluları koruduğu gibi alacaklıların da haklarını koruması gerektiğini talep ediyoruz" dedi.



Türkiye'de son dönemde iflas erteleme başvurularının sayısı rekor düzeye ulaştı. Mali sıkıntıya giren, tekstilden inşaata, gıdadan demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme istedi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkan Vekili Ali Umur, artan iflas erteleme olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 


'Alacaklı mağdur oluyor' 


İcra ve İflas Kanunu'nda daha önce genişletilmiş bir iflas erteleme hükmü getirmek ve düzenlemek amacıyla değişiklikler yapıldığını belirten Umur, "Ancak kanunda yapılan değişiklikle bazı firmalar iyi niyetle borçlarını ötelemek ve kontrol altına almak için bazı firmalar ise tamamen kötü niyetle 1-2 gün içinde şirketi boşaltıp başka bir isim altında faaliyete geçmek adına iflas erteleme kararı aldırdı" dedi. 


Kanunun alacaklıların haklarında ve normal borçlu- alacaklı ilişkilerinde tehlikeli bozulmalara yol açtığını gözlemlediklerini ifade eden Umur, şunları söyledi; "Kanunun değişiklikle uygulamaya sokulduğu günden bu yana yaygın bir şekilde kötüye kullanıldığını ve alacaklıların mağdur olduğunu görüyor ve yaşıyoruz. 2016 yılının ilk çeyreğinde iflas ertelemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artarak 184 oldu. 


'Sanayiciler umutlandı' 


Şirketler, haciz baskısı olmadan bütün varlıklarını koruyarak faaliyetlerini devam ettirmek için bu yola başvuruyor. Ancak bu süreç alacaklılar tarafında sıkıntılara neden oluyor. 


Sistemin borçlular kadar alacaklıların da haklarını koruması gerektiğini biz iş adamları olarak talep ediyoruz." İflas ertelemenin sadece ticari alacaklıları değil, bankacılık sektörünü de etkilediğini dile getiren Umur, şunları kaydetti: "Alacaklının hakkı zayi edilmemeli. Devletin hukuk sisteminde bunu gözetmesi lazım. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 'İflas ertelemelerle ilgili suistimal var. Dramatik bir şekilde hukuku da yıpratan bir yapı söz konusu. Bu yapı tamamen ortadan kalkmamalı ama yeniden ele alınmalı' sözleriyse biz sanayicileri umutlandırdı." 


İflas erteleme rekor sayıda 


Alacaklının haklarının zayi edilmemesi gerektiğini savunan Ali Umur, "2016 yılında şimdiye kadar 246 iflas ertelemesi gerçekleşti. 2015 yılının tamamında bu rakam 492 olmuştu. Sektörlere göre dağılım da; inşaat sektöründe 45 lirma, sanayide 36, tekstilde 31, emtiada 29, gıda içecekte 25, toptan perakendede 23, ulaşımda 10, turizmde dokuz, diğer sektörlerde de 38 olarak iflas ertelemeye başvurulmuştur" diye konuştu. Kanunun, şirketlerin yaşamaları için bir fırsat verdiğini anlatan Umur, "Ancak iyi niyetli olanları da var olmayanları da. Önemli olan bu yetkinin kötüye kullanılmaya açık olması. İflas ertelemede kötü niyetli girişimcilerin yasal boşluklardan faydalanmalarını önlemek için yeni düzenlenme gerekir" şeklinde konuştu. 



Milliyet Ek



Geri Dön