Emlak Terimleri

İfraz nedir? İfraz işlemi nedir?

İfraz nedir? İfraz işlemi nedir? İfraz işlemi için gerekli belgeler nelerdir? soruları yanıtlanmayı bekleyen sorular arasında yer alıyor. İşte detaylı bilgiler!

İfraz işlemi için gerekli belgeler nelerdir? İfraz nedir? İfraz işlemi nedir? soruları vatandaşlar tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor.

İşte ifraz işlemine dair merak edilen detaylar…

İFRAZ İŞLEMİ NEDİR?

İfraz işleminin ne olduğu araştırılan konular arasındadır. Sahip oldukları gayrimenkulün, konutun bir bölümünü satmak isteyenleri ifraz işlemini yaptırmaları gerekir. Yani ifraz yani ayırma işlemidir. Bir gayrimenkulün parsellere bölünerek tapu kaydına işlenme işlemi de denilebilir. Ancak bu işlem için de belli şartlar bulunmaktadır;

İfraz işlemi gerçekleştirilecek arsada irtifak hakkı, şerh ya da rehin gibi durumların olmaması gerekir. Ayrıca afet, heyelan ya da taşkın gibi tehlike bölgelerinde bulunan yerlerin ifraz işlemi yapılamamaktadır.

 İFRAZ İŞLEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

İfraz işlemi başvurularında ibraz edilmesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır:

- Gayrimenkulün yer aldığı belediye tarafından düzenlenen emlak beyan değeri belgesi

-Tapu da bulunmalıdır.

- Değişiklik dosyası adı verilen, serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilip onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki

Yukarıda belirtilen belgelerin teslim edilmesinin ardından ifraz işlem ücretinin de yatırılması gerekir. İfraz işlem ücreti olarak tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödenmelidir. Gayrimenkulün bulunduğu belediye tarafından bir emlak değeri vardır. Bu değerden az olmayacak şekilde beyan edilmesi gereken satış bedeli üzerinden de tapu harcı bulunur o da yatırılmalıdır. Tapu harcı bedeli her yıl belirlenen bir oran üzerinden hesaplanmaktadır. Döner sermaye ücreti de Döner Sermaye İşletmesi tarafından her yıl belirlenir.

Tapu senedi nedir?

Gerçek tapu nasıl olur? Ev alırken tapuda ne yazmalı?

Eski tapu kayıtları nasıl bulunur?