27 / 04 / 2024

İhracatçı rekabetçi kura, iç piyasa enflasyona odaklandı!

İhracatçı rekabetçi kura, iç piyasa enflasyona odaklandı!

Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, kurdaki dengelenmenin ihracatçıya avantaj sağlayacağını belirterek, “Ancak yönetilemeyen enflasyon iç piyasada durgunluk yaratabilir” ifadesini kullandı.



Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uygulayacağı ekonomi politikaları Türkiye’nin bir numaralı gündemi haline geldi. Son dönemde yükselmeye başlayan kur karşısında ihracatçının rekabetçi kura, iç piyasadaki şirketlerin de enflasyona odaklandığını belirten Aile Şirketleri Yönetim Danışmanı Ortak Akıl Danışmanlık Kurucusu Dr. Yılmaz Sönmez, “Kurdaki dengelenme ile birlikte ihracatçılar kan kaybettikleri pazarlarda yeniden avantajlı duruma kavuşacaklar. Yönetilemeyen enflasyon ise iç piyasada durgunluk yaratabilir” ifadesini kullandı.

 POLİTİKA FAİZİ NE OLACAK?

Merkez Bankası’nın yeni yönetiminin oluşturacağı politika faizi sadece Türkiye’nin değil, küresel finans çevrelerinin de odak noktası haline gelirken, iç piyasada faaliyet gösteren şirketler enflasyon rakamlarına, ihracatçılar ise döviz kuruna odaklanmış durumda.

Döviz kurlarındaki yükseliş trendini değerlendiren Dr. Yılmaz Sönmez; ihracatçıların rekabetçi bir kur talep ettiklerine dikkat çekerek, “Son bir buçuk yıllık dönemde kurlardaki yükseliş yüzünden birçok sektörde işçilik maliyetleri Asyalı rakiplerimize göre çok yukarılarda kaldı. Kurdaki bu maliyet yansıması ile birlikte yüksek enerji maliyetleri ve navlundaki düşüş de düşünüldüğünde ciddi durumdan uzaklaşıp şekilde avantajlı pazar kaybetmiştik. Bu açıdan dövizdeki denge durumu, kan kaybettiğimiz pazarlarda bize yeniden avantaj temin edecek” şeklinde konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön