İhtiyaç nedeniyle gayrimenkulün tahliyesi!
Hürses Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot köşe yazısında ihtiyaç nedeniyle gayrimenkulün tahliyesi konusuna değindi. Kızılot; "Kira sözleşmeleri çeşitli sebeplerle sona erebilmektedir. Bunlardan biri de kiralayanın ihtiyaç nedenine dayalı olanlardır" dedi.
Kira sözleşmeleri çeşitli sebeplerle sona erebilmektedir. Bunlardan biri de kiralayanın (mal sahibinin) ihtiyaç nedenine dayalı olanlardır.
1-Kiralayanın Kendisiyle İlgili Sebeplere Dayanarak Sözleşmeyi Sona Erdirmesi 6570 sayılı Kanununun yedinci maddesinde, kira sözleşmesini sona erdiren sebepler sınırlı olarak belirtilmiştir. Bu sebeplerden bir kısmı kiralayan ile ilgili olmakla birlikte bir kısmı da kiracıyla ilgili bulunmaktadır. Bazı durumlarda, sonradan ortaya çıkan ihtiyaçlar, kiracının tahliye edilmesini zorunlu kılabiliyor.
Kiralayanın Kiralananı Mesken Olarak Kullanma İhtiyacı 6570 sayılı Kanun'un 7/b maddesine göre kiralayan, sözleşme konusu kiralananı kendisi, eş/veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa, sözleşmenin sonunda tahliye davası açma imkanına sahip olmaktadır. Bunun için; - Kiralayanın kendisinin, eşinin veya çocuklarının kiralananı mesken olarak kullanma ihtiyacında olması, - Kiralananı mesken olarak kullanma ihtiyacının gerçek olması, - Kiralananı mesken olarak kullanma ihtiyacı sebebiyle tahliye davasının, kira sözleşmesinin sona ermesinden başlayarak bir ay içinde açılmış olması, gerekiyor.
Kiralayanın Bir Meslek ya da Sanatın İcrası İçin Kiralanana İhtiyacı Olması 6570 sayılı Kanun'un 7/e maddesine göre kiralayan, sözleşme konusu kiralananı kendisinin, eşinin veya çocuklarının bir meslek ya da sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira sözleşmesinin sonunda tahliye davası açabilmektedir. Bunun için; - Kiralayanın kendisinin, eşinin veya çocuklarının kiralananı işyeri olarak kullanma ihtiyacında olması, - Kiralananı işyeri olarak kullanma ihtiyacının gerçek olması, - Kiralananı işyeri olarak kullanma ihtiyacı sebebiyle tahliye davasının, kira sözleşmesinin sona ereceği tarihten başlayarak bir ay içinde açılması gerekiyor.
Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi