22 / 12 / 2024

Satın alınan evdeki kiracının tahliyesi!

Satın alınan evdeki kiracının tahliyesi!

Ev ve işyeri sahipleri, taşınmaz malını kiraya verdikten sonra satışını da isteyebiliyor. Taşınmazın içinde kiracı olması, gayrimenkulün satışını engellemiyor. Peki, satın alınan evdeki kiracının tahliyesi nasıl olur?



Satın alınan evdeki kiracının tahliyesi!

Ev ve işyeri sahipleri, taşınmaz malını kiraya verdikten sonra satışını da isteyebiliyor. Taşınmazın içinde kiracı olması, gayrimenkulün satışını engellemiyor.


Mal sahibi, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan haklı nedenlerin doğması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.


Kiracı, mal sahibinin ihtiyacı, taşınmazın yeniden inşası ve imar durumu gibi nedenlerin doğması halinde tahliye edilebiliyor. Kiracının evinin olması ve kira bedelini ödemede temerrüde düşmesi gibi nedenler de tahliyeye sebep oluyor.


Aynı zamanda taşınmaz malı satın alan yeni malik, ihtiyacı nedeni ile kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor. Peki, satın alınan evdeki kiracının tahliyesi nasıl olur?


Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.




Kira kontratı fesih ihbarnamesi örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön