İhtiyaç nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?
Borçlar Kanunu kapsamında yer alan maddelere göre ev sahibinin kiracıyı evde çıkarabilmesi için haklı nedenlerinin olması gerekiyor.Bunların arasında ihtiyaç da yer alıyor.Peki,ihtiyaç nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası nasıl açılır?
Kiracı tahliyesi davası,kirada olan gayrimenkulden gerekli nedenlerle kiracıyı çıkarmaya deniyor.Borçlar Kanununa göre düzenlenen kira hukuku,tek taraflı beyan ile gerçekleşebiliyorken aynı zamanda hakimin kararına bağlı oluyor.
Ev sahibinin kiracıyı çıkarma nedenleri şu şekilde: Ev sahibinin mesken ihtiyacının olması,icra takibinin yapılması kiraya konu olan evin el değiştirmesidir.Ve konutta zorunlu tadilat gibi durumlarda da ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor.Kira ilişkisini bitirmek isteyen ev sahibinin,kiracısına ihtarname çekerek evi boşaltmasını istediğini bildirmesi gerekiyor.
Kiracıyı tahliye etmenin ilk baştaki yolu, kiracı ile anlaşıp çıkmasını sağlamak olması gerekiyor.Fakat kiracı ile anlaşma sağlanamadığı takdirde uzun soluklu bir hukuk sürecine giriliyor.
Davanın açılabilmesi için gerekli nedenler
-Kiracı tahliye taahhüdünde bulunan tarihte kiraladığı gayrimenkulü boşaltmıyorsa,
-Kira bedelinin süresiz ya da yıllık ödenmediği durumlarda bir kira yılı içinde kira bedellerinin ödenmesi için kiracıya iki kez ihtar çekilmesi,
-Buna rağmen kiraların ödenmemesi durumunda,kira bedelinin kiracıdan yazılı olarak istenmesine rağmen 30 gün içinde ödenmiyorsa mahkeme kararıyla, dava açılabiliyor.
Dava açılan şehrin mahkeme yoğunluğuna göre kiracı tahliye dava süresi ortalama 1 yıl sürebiliyor.
Kiracı tahliye davası avukat ücreti 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com