20 / 11 / 2024

İhtiyati tedbir kararı nasıl kalkar?

İhtiyati tedbir kararı nasıl kalkar?

Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemeye yapacağı müracaat ile ihtiyati tedbir kararını kaldırabiliyor. Peki, ihtiyati tedbir kararı nasıl kalkar?




İhtiyati tedbir kararı nasıl kalkar?

İhtiyati tedbir kararına karşı taraf bir dilekçe ile itiraz edebiliyor. Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir.


Teminatın tutarı, tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılmasına göre; türü ise 87 nci maddeye göre tayin edilir. İtiraza ilişkin 394 üncü maddenin üçüncü ve dördüncü fıkrası, kıyas yoluyla uygulanır.


Dilekçe örneği:

........ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

  

Dosya Esas: .../…

İHTİYATİ TEDBİRE

İTİRAZ EDEN : Adı ve Soyadı, (T.C. Kimlik No)

Adres

KARŞI TARAF : Adı ve Soyadı

Adres

TALEP KONUSU : İhtiyati tedbir kararına itiraz istemi

 

AÇIKLAMALAR :

1- ..... ... Asliye Hukuk Mahkemesinin …/…/… tarih ve …/… Esas Değişik İş, …/… Karar Değişik İş sayılı kararı ile ihtiyati tedbir kararı verilmiş, bu karar çerçevesinde sahibi bulunduğum … plakalı aracın trafik tescil kaydına ihtiyati tedbir konulmuş ve araç otoparka çekilmiştir.


2- Oysa söz konusu araç, evden eve nakliyat firmamda ,büyük ,çok eşyalı evlerin  taşımasında kullandığı tek araçtır. Aracın trafik tescil kaydına ihtiyati tedbir konulması değil de otoparka çekilmesi mağduriyetimize, iş kaybımıza  neden olmaktadır. Gerekiyorsa mahkemenizce uygun görülecek teminat mukabilinde aracın tarafımıza teslim edilmesi için bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.


DELİLLER : 

1-

2-Ve her türlü yasal delil


HUKUKİ NEDENLER : HUMK. md. 108 ve ilgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, mahkemenizce uygun görülecek teminat mukabilinde, ..... .. Asliye Hukuk Mahkemesinin …/…/… tarih ve …/… esas, …/… karar sayılı ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…

 

İhtiyati Tedbir Kararına

İtiraz Eden

Adı ve Soyadı

İmza


Durum ve koşulların değişmesi sebebiyle tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılması

Durum ve koşulların değiştiği sabit olursa, talep üzerine ihtiyati tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına teminat aranmaksızın karar verilebilir.


İtiraza ilişkin 394 üncü<ı> maddenin üçüncü ve dördüncü fıkrası, kıyas yoluyla uygulanır.


Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön