02 / 05 / 2024

İkamet tezkeresi müracaat!

İkamet tezkeresi müracaat!

Yabancıların Türkiye'de yasal olarak ikamet ettiklerini gösteren ikamet tezkeresini almaları için gittikleri şehrin İl Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor. Peki İkamet tezkeresi müracaatı ne zaman yapılır?



İkamet tezkeresi müracaat!

Yabancıları Türkiye'de yasal olarak ikamet ettiğini gösteren ikamet tezkeresi ni almak için gidilen şehrin İl Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor.


Peki, yabancıların ikamet tezkeresi için müracaatı ne zaman yapması gerekiyor? İkamet tezkeresi müracaat süresi nedir?


İkamet tezkeresi müracaatı ile ilgili bilgiler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında açıklanıyor. Burada yer alan bilgilere göre, ikamet tezkeresi bulunanların, tezkerelerinin bitim tarihinden itibaren 15 gün içinde, Türkiye'de çalışacak yabancıların ise çalışmaya başlamadan evvel, emniyet makamlarından ikamet tezkeresi almaları gerekiyor.


İkamet Tezkeresi İçin Müracaat Süresi;

Çeşitli amaçlara yönelik uzun veya kısa süreli vizelerle veya vize muafiyeti, bandrol veya kaşe vizelerle Türkiye'ye gelen yabancıların, 5683 sayılı kanunun 3 üncü maddesi ile bu maddenin uygulamasını gösteren ve yukarıda detayları verilen 1961 tarihli Kararname çerçevesinde ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir.


Örneğin, Bir yıllık ikamet hakkı bahşeden uzun süreli bir vize ile Türkiye'ye gelen bir Alman vatandaşının üç ayın sonunda, aynı tür bir vize ile gelen bir Ürdün vatandaşının ise bir aydan sonra, (Ancak, talep edenlere giriş tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ikamet tezkeresi düzenlenebilir.)


Üç aylık vize muafiyeti ile gelen bir yabancının üç ayın sonunda,


Üç aydan az sürelere sahip vize muafiyeti veya diğer vizelerle gelenlerin bu sürelerinin sonunda,


İkamet tezkeresi bulunanların, tezkerelerinin bitim tarihinden itibaren 15 gün içinde, Türkiye'de çalışacak yabancıların ise çalışmaya başlamadan evvel, emniyet makamlarından ikamet tezkeresi almaları icap etmektedir.


Dolayısıyla yabancıların ikamet tezkeresi almadan kalabilecekleri sürenin sonu, aynı zamanda tanzim edilen ikamet tezkerelerinin başlangıcı olmaktadır. Bu arada, çalışma, öğrenim, araştırma, uzun süreli kalma gibi amaçlarla dış temsilciliklerimizden vize alarak gelen yabancılara ise talepleri halinde giriş tarihi esas alınarak da İkamet tezkeresi tanzim edilebilecektir.


Ancak, bandrol ve kaşe vizelerle veya vize muafiyetinden istifade ederek gelen yabancılara verilecek ikamet izinlerinde bu vizelerin bitiş tarihi ikamet tezkeresinin başlangıcı olarak kabul edilecektir.


Uzun süreli ikamet hakkı bahşeden vizelerle gelip, yukarıda öngörülen süreler içinde müracaat ederek ikamet tezkeresi almayan yabancılardan, Türkiye'den çıkışları sırasında, 492 sayılı Harçlar Kanununa istinaden her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenerek Resmi Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren harç miktarlar üzerinden hesaplama yapılarak, ihlalde bulundukları tarihteki harç miktarının bir kat fazlası alınmak suretiyle cezalı ikamet harcı ve ikamet tezkeresi bedeli tahsil edilmektedir.



İkamet tezkeresi kaybolursa ne olur?
İkamet tezkeresi süre uzatma!



Geri Dön