03 / 05 / 2024

İkamet tezkeresi süre uzatma!

İkamet tezkeresi süre uzatma!

Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanununa göre ikamet tezkerelerinin süresi beş seneliktir. Peki tezkere süresi dolunca ne olur? İşte ikamet tezkeresi süre uzatma işlemleri...



 İkamet tezkeresi süre uzatma!

Bilindiği üzere ikamet tezkeresi, yabancı uyruklu kimselerin Türkiye'de yasal olarak ikamet edildiğini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


İkamet tezkeresi süresi ve ikamet tezkeresi süre uzatma ile ilgili yasal esaslar, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunu kapsamında yer alıyor. 


İkamet tezkere süresi 

Madde 9 – 

İkamet tezkerelerinin süresi beş seneliktir. Karşılıklılık ilkesi uyarınca bu süre Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı tarafından, daha uzun veya daha kısa olarak tespit edilebilir. 

 

Süresi biten ikamet tezkeresi üzerinde en fazla dört defa uzatma işlemi yapılabilir. 

 

İkamet tezkereleri şahsi olmakla beraber karı, koca ve bunların onsekiz yaşını doldurmamış çocuklarına ya hepsi için, yahut çocukların baba ve analarının refakat hanesine kaydı süretiyle müşterek ikamet tezkeresi verilebilir, iş sahibi olanların şahsi ikamet tezkeresi almaları zorunludur. 



İkamet tezkerelerinin yenilenmesi veya sürelerinin uzatılması

Madde 10 – 

Türkiye'de ikamet tezkerelerini yenilemek veya süresini uzatmak isteyen yabancılar bu tezkerelerde yazılı sürenin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde 3 üncü maddede yazılı makamlara bizzat veya bilvasıta müracaat ederek 9 uncu madde hükümleri çerçevesinde yenisini almaya veya süresini uzattırmaya yükümlüdürler. 

 

Tezkerelerde yazılı sürenin sona ermesinden önce de müracaat yapılabilir. 

Medeni hallerinde ve Türkiye'de ikamet sebeplerinde değişiklik olmayan yabancılar yenileme veya süre uzatma muamelesi için 3 üncü maddede yazılı beyannameyi vermezler. 

 

İkamet tezkerelerini kaybedenler 

Madde 11 – 

İkamet tezkerelerini kaybedenler derhal ilgili makama müracaatla yenisini almaya mecburdurlar. Bunlara kaybettikleri ikamet tezkerelerinin müddeti süresince muteber olmak üzere yeniden ikamet tezkeresi verilir. 


Kaybolan tezkere harca tabi bulunuyorsa bunların yerine verilecek yeni ikamet tezkerelerinden dokuzuncu maddede yazılı harçların yarısı alınır



İkamet tezkeresi nedir?




Geri Dön