17 / 11 / 2024

İkamet tezkeresi nedir?

İkamet tezkeresi nedir?

İkamet tezkeresi sahibi yabancılar, ikamet ettikleri yeri değiştirdiklerinde durumu 48 saat içinde çıktıkları ve gittikleri yerin polis ve jandarma karakoluna bildirmek zorundadırlar. Peki ikamet tezkeresi nedir?




İkamet tezkeresi nedir?

Yabancıların Türkiye'de yasal olarak ikamet edildiğini gösteren belge "ikamet tezkeresi" olarak tanımlanıyor. İkamet Tezkeresi, gidilen şehrin İl Emniyet Müdürlüğü'nden temin ediliyor. 


İkamet tezkeresi sahibi yabancılar, ikamet ettikleri yeri değiştirdiklerinde durumu 48 saat içinde çıktıkları ve gittikleri yerin polis ve jandarma karakoluna bildirmek zorundadırlar. 


İkamet tezkeresi, diğer adı ile ikamet izni; yabancı kişinin yeni bir ülkeye yerleşmesi durumunda İlgili emniyet müdürlüklerince o ülkede oturmasını teminen verilen belgedir. Verilen belgeye ikamet tezkeresi, oturum belgesi olarak isimlendirilmektedir.


İkamet değişimi 

Madde 14 – İkamet tezkeresi hamili yabancılar ikametgahlarını değiştirdiklerinde keyfiyeti 48 saat zarfında gerek çıktıkları, gerek naklettikleri yerdeki polis veya jandarma karakoluna bizzat veya bilvasıta veya taahhütlü mektupla haber vermeğe mecburdurlar. 

 

Otel, pansiyon gibi yerlerde oturan yabancılar için bu ihbar mecburiyeti bu yerlerin sahibi, müsteciri veya idarecilerine aittir. 


İkamet tezkerelerinin süresi 

Madde 9 – İkamet tezkerelerinin süresi beş seneliktir. Karşılıklılık ilkesi uyarınca bu süre Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı tarafından, daha uzun veya daha kısa olarak tespit edilebilir. 

 

Süresi biten ikamet tezkeresi üzerinde en fazla dört defa uzatma işlemi yapılabilir. 

 

İkamet tezkereleri şahsi olmakla beraber karı, koca ve bunların onsekiz yaşını doldurmamış çocuklarına ya hepsi için, yahut çocukların baba ve analarının refakat hanesine kaydı süretiyle müşterek ikamet tezkeresi verilebilir, iş sahibi olanların şahsi ikamet tezkeresi almaları zorunludur.




Yabancıların ikamet izni alması!
Yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahatleri hakkında kanun!


Geri Dön