İkamet tezkeresi kaybolursa ne olur?
Peki ikamet tezkeresi kaybolursa ne olur? İkamet tezkeresini kaybettim, ne yapmalıyım? Gibi sorularınızın yanıtı 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunu 'nda açıklanıyor...
İkamet tezkeresi kaybolursa ne olur?
5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunu hükümlerine göre, Türkiye'de bir aydan fazla kalacak yabancılar bu müddet bitmeden ikamet tezkeresi almak için gerekli beyannameyi doldurmak üzere yetkili emniyet makamlarına bizzat veya bilvasıta müracaat etmekle ödevlidirler.
Bu beyanname hiç bir harç ve resme tabi değildir. İş tutmak maksadiyle Türkiye'ye gelen yabancılar geldikleri tarihten itibaren bir ay zarfında ve her halde çalışmaya başlamazdan evvel ikamet tezkeresi almış bulunmalıdırlar.
Peki ikamet tezkeresi kaybolursa ne olur? "İkamet tezkeresini kaybettim, ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım. İkamet tezkerelerini kaybedenler in izlemeleri gereken yol, yine aynı kanunda açıklanıyor:
İkamet tezkerelerini kaybedenler
Madde 11 – İkamet tezkerelerini kaybedenler derhal ilgili makama müracaatla yenisini almaya mecburdurlar. Bunlara kaybettikleri ikamet tezkerelerinin müddeti süresince muteber olmak üzere yeniden ikamet tezkeresi verilir.
Kaybolan tezkere harca tabi bulunuyorsa bunların yerine verilecek yeni ikamet tezkerelerinden dokuzuncu maddede yazılı harçların yarısı alınır.
Medeni hallerinde değişiklikler olanlar
Madde 12 – Yabancılar medeni hallerinde husule gelecek değişiklikleri bu değişikliğin husulünden itibaren 15 gün içinde bulundukları mıntaka zabıta makamlarına imzalı bir beyanname ile haber vermeye ve keyfiyeti ellerindeki ikamet tezkerelerine kaydettirmeye mecburdurlar. Bu beyannameler her türlü harç ve resimden muaftır.