01 / 05 / 2024

İkametgah cezası indirimleri!

İkametgah cezası indirimleri!

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile ilgili kanun ve yönetmelikler gereğince, herkesin bir ikametgah adresinin olması gerekiyor. Bildirimde bulunmayanlara ceza kesiliyor. Peki hangi durumlarda ikametgah cezası indirimleri söz konusu oluyor?



İkametgah cezası indirimleri!

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile ilgili kanun ve yönetmelikler gereğince, herkesin bir ikametgah adresinin olması gerekiyor. İkametgah adresini değiştiren kimselerin ise 20 iş günü içinde değişikliği bildirmeleri gerekiyor.


Aksi takdirde bildirimde bulunmayan kimseleri ikametgah cezası bekliyor. İkametgah cezaları ile ilgili yasal hükümler, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında açıklanıyor.


2014 yılı için adres bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması halinde 436,00 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise, 875,00 TL idari para cezası uygulanıyor. İkametgah cezası, tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne ödeniyor. İkametgah cezasının erken ödenmesi halinde bazı indirim avantajları uygulanıyor.


İkametgah cezası indirimleri ne kadar?

Bildirimin süresi içinde yapılmaması halinde cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 3/4' ü uygulanarakindirime gidilir. Bu halde 292,50 TL ceza ödenir.


Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 3/4' ü uygulanarak indirime gidilir. Bu halde 586,50 TL ceza ödenir.


5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/3 üncü maddesi uyarınca taksitli ödeme durumunda ilk taksitin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde peşin ödenmesi koşulu ile birbirini takip eden birer ay arayla 4 eşit taksitte ödenir. Taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde kalanın tamamı ödenir.


İkametgah nereden alınır?


Geri Dön