02 / 05 / 2024

İkinci el araçta uçuk fiyat dönemi bitiyor. Resmen devreye girildi. Artık fazla para alan yandı kül oldu

İkinci el araçta uçuk fiyat dönemi bitiyor. Resmen devreye girildi. Artık fazla para alan yandı kül oldu

Türkiye'de ikinci el araç alım satımında son dönemde yaşanan usulsüzlükler vatandaşın canından bezdirdi. Ticaret Bakanlığı da konuyla ilgili resmen devreye girdi. Aracın değerinden fazla para alanlar yandı.



Türkiye'de en hareketli sektörlerin başında ikinci el araç sektörü geliyor. Fakat korona pandemisinden sonra ikinci el araç sektörü bir anda yangın yerine döndü. Vatandaşlar arabaları satın alabilmek için değerinin de üzerinde para ödemeye başladı. Durum böyle olunca Ticaret Bakanlığı olaya el atmak zorunda kaldı. 
Gelen yenilik ile bir araç ithal edildiğinde veya fabrikada banttan indiğinde müşteriye teslim edilene kadar uygulamadan takibi alınacak. Aracın ne kadar süre içinde bayiye gittiği ve müşteriye ulaştığı elektronik sistemde kayıtlı olacak. Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan bu uygulama ile bayilerin stokçuluk yapması engellenecek. Ayrıca, ikinci elde fiyatları daha uygun seviyeye getirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk eklenerek, otomobil satışı yapan ilan sitelerine yeni denetimler düzenlenecek.

İLANLARDA BUNDAN SONRA GERÇEK İSİMLER OLACAK 

Yeni denetimle birlikte araç ilanlarında "Ahmet Bey'den", "Mehmet Bey'den" satılık gibi ifadeler kullanılmayacak. İlandaki isim gerçek kişilerin ismi olacak. Otomobilini satışa çıkaran kişinin gerçek kimlik ve telefon bilgileri ilana koyulacak. Kişinin gerçek veya tüzel kişi olduğunun doğrulamasını ise ilan siteleri yapacak. İlanlarda yanlış bilgilendirme yapanlarla birlikte ilan sitesine de cezai müeyyide uygulanacak veya ilana erişim engellenecek.

Tüm bunların yanı sıra, vekalet ile yakının üzerine kayıt yaparak alım satım işlemi yapanlar da sıkı takibe alınacak. 3 aracın üzerinde satış yapma sınırını aşanlar ceza alacak. İlan sitelerinde yapılacak bu düzenleme yalnızca otomobil için değil, konut satışları içinde geçerli olacak. Satıcılar sıkı takibe alınarak konutta fahiş fiyat artışı yapanlara cezai yaptırım uygulanacak.
Yurtdışından ithal edilen sıfır araçlar ülkeye girdiği anda, üretimi burada yapılan araçlar ise banttan indikten hemen sonra elektronik takip sistemine dahil edilecek. Böylelikle aracın bayiye gidiş sürecinden müşteriye teslimine kadar tüm süreç takip edilecek. Yani, araç stoğu yapılıp yapılmadığı izlenecek.

İkinci el araç satışlarında ise yalnızca gerçek kişiler tarafından satış yapılmasına izin verilecek. İlanı veren kişinin kişisel bilgileri ve telefon numarasının doğruluğu siteler tarafından teyit edilecek. Bu sayede kimin gerçek satıcı kimin ticari işletme olduğu netleşecek ve sahte isimle verilen ilanlar engellenmiş olacak.
 


Geri Dön