12 / 05 / 2024

İkinci el otomobilde talep fazlası beklenmiyor

İkinci el otomobilde talep fazlası beklenmiyor

MAİS AŞ Genel Müdürü Berk Çağdaş, otomotiv pazarında ocak-haziran döneminde özellikle spekülatif talebin öne çıktığını belirterek, “Yılın kalan bölümünde ekstra bir talep olmasını beklemiyoruz” dedi.



MAİS AŞ Genel Müdürü Berk Çağdaş, ikinci el piyasasındaki fiyat dengesizliklerinin hem haksız kazanca hem de vergi kaybına yol açtığını ifade ederek, "Bu nedenle Ticaret Bakanlığı'nın son dönemde almış olduğu tedbirlerin yararı oldu" dedi.

Türkiye otomotiv pazarında yılın ilk altı ayının beklendiği gibi geçtiğini belirten Çağdaş, stoklar daha fazla olsaydı onlar da satılırdı. Yılın ikinci yarısında uyguladıkları stok politikasından farklı olarak daha seçerek ve daha fazla temkinli olarak stok dizayn ettiklerini ifade etti.

SATIŞLARIN YÜZDE 45’İ SPEKÜLATİF

Otomotiv pazarında ocak-haziran döneminde spekülatif talebin öne çıktığını söyleyen Çağdaş, “Kurların yükselmesi, faizlerin artması, tüketici kredilerinin kullanılamaz hale gelmesi gibi beklentilerimiz zaten vardı. Ekonomik istikrar programının uygulanması birtakım doğal zorlukları da birlikte getiriyor. Ocak-haziran arasındaki 6 aylık dönemde satışların yüzde 40-45’inin spekülatif amaçlı alımlardan kaynaklı olduğunu ben kendi markamız için net olarak söyleyebilirim. Pazarda da çok değişik olduğunu sanmıyorum” şeklinde konuştu.

İkinci el piyasasında oluşan fiyat dengesizliklerinin hem haksız kazanca hem de vergi kayıplarına yol açtığına dikkat çeken Çağdaş, şunları söyledi: “Bu konuda bir takımda girişimler yaptık. Çünkü bu haksız kazanç ve çok ciddi de bir vergi kaybıydı. Ticaret Bakanlığı'nın son dönemde almış olduğu tedbirler işe yaradı. İkinci el piyasasının düzenlenmesi ve ikinci el araç ticareti yapanların çok ciddi şekilde gözden geçirilmesi lazım.”

 İkinci el otomobilde talep fazlası beklenmiyor

Yılın ikinci yarısı için daha dengeli bir pazar beklediklerini ifade eden Çağdaş, “İlk altı ayda yaklaşık 556 bin araç satıldı. 2023’de bu rakam bir milyonu geçebilir mi?’ diye soranlar var. Hatta bir buçuk milyon söylentileri var. Ben bu görüşlere katılmıyorum. Otomotiv sektöründe belirli bir mevsimsellik döngüleri vardır” dedi.

Berk Çağdaş, Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el otomotiv pazarındaki fiyat dengesizliklerini gidermek adına ikinci el sitelerinde yoğun kontrollere başladığını ancak bunun ilana sembolik fiyat konularak aşılabildiğini sözlerine ekledi.

 

 


 


Geri Dön