29 / 04 / 2024

İkinci elde 1-3 milyon TL arasındaki konutlara talep arttı!

İkinci elde 1-3 milyon TL arasındaki konutlara talep arttı!

Emlak uzmanları piyasanın durgun olduğuna fakat ikinci elde ‘uygun fiyatlı’ konutlara ilginin yatırım amaçlı şekilde sürdüğüne dikkat çekti. İşte konut sektöründeki son durum...



Ekonomi yönetiminin parasal sıkılaşma adımları konut kredilerini durma noktasına getirirken, konutta talep artışı sürüyor. ürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına göre, Şubat 2024'de konut satışları yıllık yüzde 17.3 yükselişle 93 bin 902 adet oldu. Aynı zamanda ipotekli (krediyle alınan) konut satışı yüzde 49.1  geriledi ve 8 bin 827 adet oldu. 

Açıklanan verilerin ardından, emlak sektörü temsilcileri ve ekonomistler ucuz konutlardaki yatırım talebinin altını çizdi. 

İkinci elde 1-3 milyon TL arasındaki konutlara talep arttı!

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; Doç. Dr. Cem Çakmaklı, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın konut ve taşıta olan talebi diri tuttuğuna dikkat çekti. 

Nakiti olanların konuta gittiğini belirten Cem Çakmaklı, "Enflasyon görünümünün bozulması ve ortamın 2023 Mayıs seçimleriyle benzer olmasıyla da oldu bu" dedi. 

Türkiye Emlakçılar Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da verilerin beklentilerinin üzerinde olduğuna vurgu yaparak, "Piyasa oldukça durgun aslında, kredili satış hiç yok. Bankalar kredi verme yanlısı değil, verenlerin de tutarları vatandaşın gereksinimini gidermiyor" diye konuştu. 

İkinci elde 1-3 milyon TL arasındaki konutlara talep arttı!

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise emlak piyasasında ucuz denebilecek fiyatlardaki konutların satışının arttığını dile getirdi. 

1-3 milyon Türk Lirası arasındaki fiyatlarda olan konutların satıldığına dikkat çeken Nizamettin Aşa, "İkinci el ucuz konutlarda satışlar hızlı. Toplam satışlardaki yükselişi de bu tetiklemiştir. Buradaki talep artışı yatırım talebinden ortaya çıkıyor. 1-3 milyon TL arası bir fiyata eski binalardan konut alıp kentsel dönüşüme sokarak uzun vadede çok büyük kârlar sağlayabiliyorlar" dedi ve bu rakamlar için krediye de çok ihtiyaç duyulmadığını söyledi. 

Diğer yandan BDDK’nin, dün 8 Mart itibarıyla yayımladığı rakamlara göre; konut kredisi hacmi son bir haftada yüzde 0.3, son bir senede yüzde 17.6 arttı ve 440.3 milyar TL'ye yükseldi. 

Barınma sorunu sosyal bir vaka olacak: İkinci, üçüncü konutu olanlar satışlara başladı! 

Bakan Özhaseki'den Mamak'a 2. ve 3. etap dönüşüm müjdesi!

Krediyle ev almak hayal oluyor!


Geri Dön