02 / 05 / 2024

İkinci konut veya arsa sahipliği hane tasarrufunu etkiler mi?

İkinci konut veya arsa sahipliği hane tasarrufunu etkiler mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (MB), yayımladığı “Türkiye’de Hane halkı Tasarruflarının Belirleyicileri” başlıklı makaleye göre hanede kadının çalışması ve konut sahipliği tasarruf olumlu yönde etkilerken, ikinci konut ve arsa sahipliği tasarrufu azaltıyor. 



Merkez Bankası’nın dün yayınlanan “Türkiye’de Hanehalkı Tasarruflarının Belirleyicileri” başlıklı makalesine göre Türkiye’de hane halkı tasarruf oranı 2003'te yüzde 17,7’yken bu oran 2013 yılında 7,8’e düştü. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; 2016'da ise bu oran 8,5’e tekrar çıktı. 

İKİNCİ KONUT VEYA ARSA TASARRUFU DÜŞÜRÜYOR

Makalede, hanede okuyan bireylerin eğitim süresinin artmasının tasarruf oranını düşürücü etkisinin bulunduğu belirtilirken, “Ancak eğitimin gelir ve harcama artırıcı etkileri birlikte değerlendirildiğinde, eğitim düzeyindeki artışın gelir artırıcı etkisi daha yüksektir” denilerek açıklandı. Makalede dikkat çekici bir başka bölüm ise konut sahipliğine ilişkin oldu. Makaleye göre birinci konut sahipliği tasarruf oranını arttırma potansiyeli taşırken, ikinci konut ve arsa sahipliği hanelerin tasarruflarını azaltıyor. Makalede, devlete “Bu noktada, 2015 yılında yürürlüğe giren birinci konut alımına ilişkin devlet desteğinin geliştirilerek uygulanmaya devam etmesi tasarrufların artırılması hususunda yararlı olacaktır” denildi.

En hesaplı evler Türkiye'de!

Hane halkının konut kredisi borcu yüzde 12.8 arttı!


Geri Dön