29 / 04 / 2024

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!

Hükümet tarafından çalışmaları başlatılan torba yasada; ikinci ve üçüncü ev için konut kredisi kullananların Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ödemesi ile ilgili düzenleme de yer alıyor. Peki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi nedir? Ne kadar ödenecek? İşte merak edilenler...



Hükümet tarafından yeni bir torba yasa çalışması için düğmeye basıldı. Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olacak şekilde birçok bakanlığın faaliyet alanına giren konularda ses getirecek bazı düzenlemelere torba yasada yer verilecek. 

Halk TV'den Olcay Aydilek'in aktardığına göre; konut kredilerinde vergi yükünün artmasına sebep olacak bir düzenleme de öngörülüyor. 

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!

Olcay Aydilek, bugün kaleme aldığı köşe yazısında, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) düzenlemelerini kaleme aldı. Bu ikisi de çnemli finansal işlem vergisi anlamına geliyor. 

Aydilek, BSMV ile başta banka ve sigorta olmak üzere tüm finansal işlemleri vergilendirmenin amaçlandığını söyledi. 

BSMV hükümleri, Gider Vergileri Yasası kapsamında düzenleniyor. Yasada, BSMV’nin konusuna giren işlemler ve vergiyi  oluşturan olaylar ile istisna edilecek işlemler tek tek sıralanıyor.

Yasaya göre, konut kredileri BSMV’den istisna oluyor. Konut haricinde kalan banka kredileri ile ilgili bir istisna hükmü yok. 

Olcay Aydilek, bugünkü yazısında, Resmi Gazete’de, 7 Temmuz’da yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile tüketici kredilerinde BSMV oranının yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldığını, kararın 7 Temmuz 2023’ten itibaren kullandırılacak tüketici kredilerine uygulanacak şekilde yayımı tarihinde yürürlüğe alındığını belirtti. 

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!

BSMV VE TEK KONUT İSTİSNASI 

Olcay Aydilek, torba yasa teklifiyle ilgili çalışmalarda, BSMV istisnasının “sınırlandırılması” üzerinde durulduğunu aktardı. 

Bu doğrultuda, konut kredilerinde BSMV istisnasının tek konutla sınırlandırılması, ikinci ve sonraki evler için ise BSMV istisnasının söz konusu olmaması bekleniyor. 

Torba yasanın son halinde bu düzenlemeye yer verilmesi ve yasalaşması durumunda, vatandaşlar ikinci ve sonraki evi satın almak için konut kredisi kullanırsa BSMV ödemesi yapacak. Yani vatandaşın vergi yükü artacak, devlet daha çok vergi tahsil edecek. 

Kaynaklar konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, konu üzerinde çalışmanın  sürdüğüne dikkat çekerek, "Birinci evde teşvikler ve istisnalar devam edecek. Ancak, sonraki evler için BSMV istisnasının uygulanmamasına ilişkin bazı hazırlıklar mevcut" ifadelerine yer verdi. 

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!

BSMV NASIL HESAPLANIR? 

Ziraat Bankası ve Halkbank’ın uzun yıllar üst yönetiminde bulunan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, BSMV’nin vatandaş tarafından kullanılan kredinin faizi üzerinden hesaplandığına dikkat çekti. 

"Vatandaşın, 1 milyon lira tutarında kredi çektiğini düşünelim. 100 bin liralık faiz söz konusu olsun. BSMV oranı, Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 15’e çıkarıldı. Bu vatandaştan, 15 bin lira tutarında bir BSMV tahsil edilecek" diyen Babuşcu, bu tutarın daha sonra devlete aktarılacağının altını çizdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı konut satışları istatistiklerine göre, rakamlar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 geriledi ve 93 bin 761 oldu. Ocak - Ekim döneminde de konut satışları, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 14,3 azaldı, 993 bin 835 oldu. 

Ayrıca, kredili satışlarda da belirgin bir düşüş oldu. Türkiye'de ipotekli konut satışları, Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58 azaldı ve 5 bin 577 olarak kaydedildi. Ocak-ekim dönemindeki ipotekli konut satışları da 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 31,2 azalarak, 166 bin 461’e geriledi. 

BSMV’ye ilişkin olası düzenlemenin, konutta düşen kredi talebini daha da azaltacağı öngörülüyor.

İkinci, üçüncü evini alacaklara bir şok daha! 1 milyonluk kredide tam bu kadar BSMV ödenecek!

KDV İADESİ GELECEK Mİ? 

Torba yasada, KDV ile ilgili de bazı hükümlerin olması öngörülüyor. Bu kapsamda, KDV iadeleriyle ilgili yeni bazı adımların atılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, iadeye konu tutarların gider gösterilebilmesi amacıyla yetki tanınacak. 

Onlarca maddeyi içeren torba yasa teklifinin, son hali verildikten sonra yeni seneye doğru TBMM'Den geçmesi planlanıyor. 

Tarım Kredi 20-30 Kasım indirim kataloğunda; Salça 19,90 TL, dana kıyma 96,90 TL, ayçiçek yağ 39,90 TL'ye düştü!

En çok konut aranan ilçe belli oldu! Beylikdüzü 2 aydır zirveyi kaptırmıyor!

Kira sözleşmeleri nasıl hazırlanmalı? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bu detaya bakın! Bunu mutlaka yapmalısınız!


Geri Dön