İkitelli OSB'den 3 milyon metrekarelik ek alan talebi!
İkitelli Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ahmet Akkaya, bölgede dikkat çeken problemlerle ilgili firmalarla yapmış oldukları anket kapsamında, en temel sorunun kapasite artışına gidilememesi olduğunu belirtti.
Yaklaşık 700 hektar büyüklüğündeki alanı ve 30 bini aşkın iş yeriyle reel sektörün kalbi olan İkitelli OSB, 400 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Dünya Gazetesi'nden Barış Sedef'in haberine göre; İkitelli Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İOSİD) Başkanı Ahmet Akkaya, bölgede dikkat çeken problemlerle ilgili firmalarla yapmış oldukları anket kapsamında, en temel sorunun kapasite artışına gidilememesi olduğunu belirtti.
Akkaya, 300'ü aşkın firmadan toplamda 3 milyon metrekare büyüklüğünde ek alan talebi aldıklarına dikkat çekti. Ankette bazı firmaların kapasitenin artırılması durumunda yüzde 100 büyüme kaydedebileceğine vurgu yapıldığını dile getiren Akkaya, "İkitelli OSB'de mevcut konumda üreticilerin kapasite artışına gitmesi oldukça zor. Yapmış olduğumuz anket çalışmasında bölgedeki üreticilerden 500 metrekareden 5 bin metrekareye kadar ilave yer talebi aldık. Anketimizde öne çıkan en önemli başlık bu oldu" açıklamasında bulundu.
"Bir projemiz var"
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Dersan Koop. Sanayi Sitesinde 7 sene boyunca ikinci başkanlık görevini sürdürdüğüne vurgu yapan Akkaya, “Yöneticilik süresi boyunca buradaki sanayicilerin sorunlarını gündeme taşıyacak bir derneğe ihtiyaç olduğunu gördük. Biz de 2019 yılında bu ihtiyaçları karşılamak adına yola çıktık. Halihazırda 500 üyemiz var. Bölgede faaliyet gösteren 30 bin sanayicimizi doğal üyemiz olarak kabul ediyoruz" diye konuştu. Yer temini konusunda bir projelerinin bulunduğunu ve ilgili çalışmayı Sanayive Teknoloji Bakanlığı ile paylaştıklarının altını çizen Akkaya, "Biz de bu kapsamda arsa üreterek bir proje çalıştık. İkitelli'nin gelişmesi için 500 metrekareden 5 bin metrekareye kadar üretim sahalarının oluşturulmasını istiyoruz. Ayrıca burada oluşturulacak bir oto kontrol sistemiyle gerçek sanayiciler de ortaya çıkacak. Arnavutköy ile Kapaklı arasındaki herhangi bir alanı devletimiz sanayiye açarsa projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Söz hakkı almada sıkıntı yaşanıyor
İkitelli’deki işletmelerin büyük bir kısmında sanayicilerin kiracı konumunda bulunduğunu ifade eden Akkaya, “Bundan dolayı birçok şirket faaliyette bulunduğu kooperatifte ve OSB'de söz hakkı alamiyor. Burada sorun İkitelli OSB'nin 38 kooperatiften oluşan bir irade tarafından yönetilmesinden kaynaklanıyor. Sanayici önce taleplerini bağlı bulunduğu kooperatifle paylaşıyor. Sonrasında bu kooperatif konuyu OSB yönetimine iletiliyor. Özellikle bazı kooperatiflerle sorun yaşayan sanayicilerimiz OSB nezdinde iş yaptıramıyor. Kısacası bölgedeki sanayicilerin doğrudan temsil edilememesi yapmış olduğumuz ankette öne çıkan diğer bir konu başlığı” diye konuştu.