04 / 05 / 2024

İlaç kullananlar dikkat! İlaçta erişim sorununa yeni formül mü geliyor? İlaçlar ne zaman gelecek?

İlaç kullananlar dikkat! İlaçta erişim sorununa yeni formül mü geliyor? İlaçlar ne zaman gelecek?

Son zamanlarda kur farkı yüzünden ilaçların tedarik aşamasında problemler artıyor. Dövize endeksli sistemden çıkılması gerektiği ifade edilirken, yeni bir formül geliştirilmesi bekleniyor.



Eczanelerde ilaçlara erişim problemi, atılan adımlara karşın sürüyor. Temmuzda Resmi Gazete’de ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’ yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Karardan sonra ilaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru yüzde 30.5 oranında yükseltilerek 10.77 liradan 14.0387 liraya çıktı. Buna karşın, son zamanlarda kur farkı yüzünden ilaçların tedarik etabında problemlerin arttığı belirtilirken, bu problemlerin daha da büyümesi ihtimali tedirginlik yaratıyor. İlaç fiyatlama nedeniyle kanser ilaçlarından hormon ilaçlarına kadar birçok ilaçta tedarik sorunu yaşandığı belirtiliyor. Son olarak İsviçre kökenli ilaç şirketi Roche, organ nakillerinden sonra kullanılan bir ilacını 31 Ağustos tarihinden itibaren Türkiye’deki satışlarını durdurma kararı aldığını duyurdu.

İlaç kullananlar dikkat! İlaçta erişim sorununa yeni formül mü geliyor? İlaçlar ne zaman gelecek?

REEL KURUN YARISI

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Şeker Pınar Özcan, ilaç alanında senelerdir krizleri farklı başlıklarla yaşadıklarını söyledi. Roche’nin piyasadan çektiği ilacının organ naklinin ardından hastanın kullandığını ifade ederek, “Yeni organın vücudu reddetmemesi konusunda hastanın bunu kullanması şart. Aynı zamanda, uzun süreli de bir kullanımı var. Firma bunu artık Türkiye’ye getirmeyeceğini duyurdu. Bunun kaynağının mali nedenler olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, ilaç yoklukları, iskonto problemleri gibi durumların tümünün temelinde ilaç fiyatlama sebebinin olduğuna vurgu yapan Özcan, “Döviz endeksli sistemde de ilaca özel kur belirleniyor. Hâlihazırda ilaca özel belirlenen kur reel kurun yarısı kadar” şeklinde konuştu.

İlaç kullananlar dikkat! İlaçta erişim sorununa yeni formül mü geliyor? İlaçlar ne zaman gelecek?

‘MAKAS KAPANMIYOR’

Problemin, ilaç üreticileri, ecza depoları ve eczacılardan meydana gelen tüm sektörün ihtiyaçlarını göz önüne alarak çözülmesi gerektiğini söyleyen Şeker Pınar Özcan, şu ifadeleri kullandı:

“Hızlı döviz artışları yaşanmasının ardından o makas artık kapanamıyor. Dövize endeksli sistemden çıkmamız gerek. Bu paydaşların ayakta kalabilmesi için yeni bir formül olması lazım. Dövize endeksli sistem ülkemiz için çok sakıncalı. Eskiden üreticilerin maliyetlerinin üzerlerine belirlenen bir kârlılık oranları dikkate alınarak bir hesaplama yapılıyordu. Eczacılar bakımından ilaç fiyatının her yükselişi zarar demek. İlaç ne kadar pahalıysa eczacının kâr oranı o kadar azalıyor. Biz fiyatların yükselmesini istemiyoruz.”

İLAÇLAR NE ZAMAN GELECEK?

Piyasadan çekilen ilacın mevcutta yerli muadilleri olduğunu fakat onların bol bulunduğunu söylemenin mümkün olmadığını aktaran Özcan, “Onlar da şu anda ya depolarda bulunmuyor ya da bitme noktasına gelmiş. Ne zaman gelecek, gelecek mi veya gelecekse de kaç tane gelecek gibi sorulara net bir cevap yok. Yakında hastaların bu ilaçlara ulaşamayacaklarından tedirginlik duyuyoruz. Meydana gelen bu olayın çorap söküğü gibi arkasının gelmesinden de korkuyoruz. Bu ilaç çok da kullanılan bir ilaç” diye konuştu.

Özcan, kanser ilaçları, hormon, tüp bebek, diyabet ilaçlarında da tedarik problemleri olduğunu vurguladı.

SSK ve Bağ-Kur’lulara 2024 Ocak zammı için ilk rakam geldi! Hemen yeni zamlı maaşlara bakın!

Çocuklu ailelere müjde! E-devlet başvurusunu eksiksiz yapan bu yardımdan faydalanacak! Şartlar peş peşe belli oldu!

Dünyaca ünlü bankadan altın için yatırımcıları korkutan açıklama! Altında dananın kuyruğu kopacak!


Geri Dön