13 / 05 / 2024

İleriye etkili fesih nedir?

İleriye etkili fesih nedir?

Müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaata dahil ortak alanların da yüzde 90 'lık orana dahil edilmesi gerekiyor. Peki sözleşmenin ileriye etkili feshi nedir?



İleriye etkili fesih nedir?

Müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaata dahil ortak alanların da yüzde 90'lık orana dahil edilmesi gerekiyor. 


Ayrıca yüzde 90'lık oran sadece arsa sahibinin payına düşen bölümler dikkate alınarak değil, müteahitin payına düşen bölümler de dahil edilerek tüm projenin hesaba katılması gerekiyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin ileriye etkili feshi ile ilgili yargıtay kararı örneği aşağıda bulunuyor:


YARGITAY

15. Hukuk Dairesi 2001/548 E.N , 2001/2453 K.N.

 

İlgili Kavramlar

 

İLERİYE ETKİLİ FESİH

İNŞAATIN TAMAMLANMA ORANI

KAT KARŞILIĞI ESER SÖZLEŞMESİ

 

Özet

KAT KARŞILIĞI ESER SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE DEVREDİLEN TAPU KAYITLARININ İPTALİ İÇİN AÇILMIŞ DAVADA, MAHKEMECE, İŞİN DEVAM ETTİĞİNE İLİŞKİN İDDİALAR DA DİKKATE ALINARAK, KEŞİF YAPILIP, BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPTIRILARAK, TAMAMLANMA ORANI İŞİN TAMAMI ÜZERİNDEN HESAPLATTIRILARAK BU SEVİYEYE GÖRE AKTIN İLERİYE ETKİLİ BİÇİMDE FESHİNİN HAKKANİYET KURALLARINA UYGUN BULUNUP BULUNMADIĞININ TARTIŞILMASI VE SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ GEREKİR.

 

 

İçtihat Metni

 

Mahalli mahkemesinden verilen hükmün temyizen tetkiki davacılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

 

Dava, kat karşılığı eser sözleşmesinin feshi ve davalıya devredilen tapu kayıtlarının iptali için açılmış, mahkemece inşaatın %95 oranında tamamlandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Oysa dosya kapsamı ve mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporlarına göre arsa sahiplerine verilecek dairelerin bulunduğu blokun tamamlanma seviyesi %95 olup bu oran tespit edilirken diğer bloktaki inşaatın seviyesi hiç nazara alınmamıştır. Bu nedenle mahkemece, işin devam ettiğine ilişkin iddialarda dikkate alınarak ve yeniden oluşturulacak bilirkişi kurulundan mahallinde keşif yapılmak suretiyle tamamlanma oranı işin tamamı üzerinden hesaplattırılarak bu seviyeye göre olaya 25.1.1984 gün 3/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının uygulanarak aktin ileriye etkili biçimde feshinin hakkaniyet kurallarına uygun bulunup bulunmadığının tartışılması, sözleşmenin 11. maddesi ile de fesih hakkı tanındığından tespit olunacak seviyeye göre aktin ileriye etkili feshi gerekiyorsa tamamlanan işlere tekabül eden nisbette, tapu iptali ile davacılar adına tesciline karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde davanın red edilmesi sözleşme hükümlerine aykırı bulunmuş kararın bozulması gerekmiştir.

 

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün temyiz eden davacılar yararına (BOZULMASINA), ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde temiz eden davacılara iadesine, 7.5.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Geri Dön