19 / 07 / 2024

İleriye etkili fesih yargıtay kararı

İleriye etkili fesih yargıtay kararı

Müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaata dahil ortak alanların da yüzde 90 'lık orana dahil edilmesi gerekiyor. Peki sözleşmenin ileriye etkili feshi nedir?

AKOM'dan İstanbul'a uyarı! İstanbul'da sağanak yağış ve fırtına etkili olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), tarafından yapılan açıklama ile akşam saatlerinden itibaren yağışlı havanın etkisine girecek olan kentte fırtınanın etkili olması da bekleniyor. İş haberin detayları...

Depreme karşı en etkili çözüm riskli binaların dönüştürülmesi!

6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Depreme karşı en etkili çözüm riskli binaların dönüştürülmesi olduğunu söyledi.

Kira sözleşmesini fesih hakkı ev sahibinde mi kiracıda mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kira sözleşmesinin fesih hakkının kimde olduğunu kaleme aldı. 

Tabanlıoğlu Mimarlık, Ortadoğu’nun en etkili 5 mimarı arasına girdi!

Tasarladığı projelerle dikkat çeken Tabanlıoğlu Mimarlık, ‘Ortadoğu’nun en etkili 5 mimarı' arasında yer aldı.

Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul almasında etkili olan 6 faktör!

Big Property Agency Pazarlamadan Sorumlu Kurucu Ortağı Behzat Şimşek, yabancıların Türkiye'den gayrimenkul almasında etkili olan 6 faktörü anlattı.

Fesih ihbarnamesi örneği 2021!

Ev veya iş yeri sahipleri ile kiracılar arasında imzalanan kira kontratları belli zaman ve durumlarda fesh edilebiliyor. Peki fesih ihbarnamesi nasıl hazırlanır? İşte fesih ihbarnamesi örneği 2021...

16 Adımda Etkili Emlak Danışmanı eğitimi 20 Şubat'ta!

Yeni Nesil Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa tarafından gerçekleşen 16 Adımda Etkili Emlak Danışmanı eğitimi 20 Şubat tarihinde gerçekleşecek. 

Fesih yapılmazsa kira sözleşmesi ne olur?

Kira sözleşmesi fesih edilmediği durumlarda dahil ev sahipleri kiracılarından evi boşaltmalarını talep edebiliyor. Peki, bu durumda kiracının hakları neler? Takvim Gazetesi köşe yazarların Feride Hilal İmal bugünkü köşe yazısında bu sorunun cevabını yanıtladı.

Kira fesih örneği 2021!

Kira fesih örneği, mal sahibi tarafından kiracılığı sona erdirmek için hazırlanıyor. Peki kira fesih örneği nasıl hazırlanır? İşte Kira fesih örneği 2021...

İş yeri kiralarında kiraya verene 'fesih hakkı' imkanı!

Yeni Borçlar Kanunu'na göre kiraya verene, onuncu yıl sonunda sebebe dayanmaksızın fesih hakkı tanınmıştı. Bu hak, 1 Temmuzdan sonra iş yeri kiraları için de geçerli oldu.  

Enflasyonun gerilemesinde konut harcamaları etkili oldu!

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, " Enflasyonun geçen yıla göre gerilemesinde konut harcamaları grubu etkili olurken, gıda fiyatlarının yüksek artışı düşüşü sınırladı" dedi...

Müteahhitlere ek süre ve sözleşmeyi fesih hakkı verildi!

Kamu İhale Kanunu hakkında Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Genelge kapsamında müteahhitlere ek süre ve sözleşmeyi fesih hakkı verildi.

Kira fesih örneği 2020!

Kira fesih örneği, mal sahibi tarafından kiracılığı sona erdirmek için hazırlanılan belgedir. Peki kira fesih örneği nasıl hazırlanır? İşte kira fesih örneği 2020!

İleriye etkili fesih yargıtay kararı Haberi

İleriye etkili fesih yargıtay kararı

İleriye etkili fesih nedir?

Müteahhit ile yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaata dahil ortak alanların da yüzde 90'lık orana dahil edilmesi gerekiyor. 


Ayrıca yüzde 90'lık oran sadece arsa sahibinin payına düşen bölümler dikkate alınarak değil, müteahitin payına düşen bölümler de dahil edilerek tüm projenin hesaba katılması gerekiyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin ileriye etkili feshi ile ilgili yargıtay kararı örneği aşağıda bulunuyor:


YARGITAY

15. Hukuk Dairesi 2001/548 E.N , 2001/2453 K.N.

İlgili Kavramlar

İLERİYE ETKİLİ FESİH

İNŞAATIN TAMAMLANMA ORANI

KAT KARŞILIĞI ESER SÖZLEŞMESİ

Özet

KAT KARŞILIĞI ESER SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE DEVREDİLEN TAPU KAYITLARININ İPTALİ İÇİN AÇILMIŞ DAVADA, MAHKEMECE, İŞİN DEVAM ETTİĞİNE İLİŞKİN İDDİALAR DA DİKKATE ALINARAK, KEŞİF YAPILIP, BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPTIRILARAK, TAMAMLANMA ORANI İŞİN TAMAMI ÜZERİNDEN HESAPLATTIRILARAK BU SEVİYEYE GÖRE AKTIN İLERİYE ETKİLİ BİÇİMDE FESHİNİN HAKKANİYET KURALLARINA UYGUN BULUNUP BULUNMADIĞININ...