25 / 12 / 2024

İlk inovasyon merkezi İzmir'e kuruluyor!

İlk inovasyon merkezi İzmir'e kuruluyor!

Mustafa Güden, Türkiye'nin ilk inovasyon merkezinin İzmir'de kurulacağını açıkladı. Yeni yatırımcılar ile her geçen gün daha da büyüyen Söke OSB'de Tariş, 25 bin 500 metrekare arazide pamuk çırçırlama fabrikası kuracak...



İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Türkiye'nin ilk inovasyon merkezinin İzmir'de kurulacağını açıkladı. Bu çalışmanın Türkiye'de bir örneği bulunmadığını vurgulayan Rektör Güden, dünyadaki en güzel örneğin ise Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde bulunan Massachusetts Institute of Technology (MİT) olduğunu belirtti. Toplam maliyeti 7 milyon TL olan  İzmir  Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) İnovasyon Merkezi inşaatının başladığını anlatan Güden, "Hedefimizde 5 yıl sonra bir ürüne sahip olan 5-10 tane mikro iktisadi işletme kurmak var" dedi.
İnovasyon merkezinin kendi kendini 5 yıl süre ile finanse edeceğini belirten Güden, projenin yüzde 75'ini İzmir Kalkınma Ajansı'nın yüzde 25'ini ise İZTEKGEB'in karşılayacağını dile getirdi. Yön değiştirerek yeni bir vizyon geliştirdiklerini aktaran Güden, asıl hedeflerinin büyük şirketler değil, mikro iktisadi işletmeler olduğunu vurguladı. Bu projelere dair her türlü desteği vereceklerini ve destek verirken proje sahiplerini orta ölçekli firmalarla karşı karşıya getireceklerinin de altını çizen Güden, şöyle devam etti: "Genç ve fikri olan insanları teknoparka alıp, projelerini üç yıl süre ile destekleyeceğiz. Yaklaşık 80 proje olacak. 80 proje sahibinin yatımda 20 tane de orta ölçekli firma olacak. Bu 20 firma 80 projenin ne olduğunu bilecek ve zaman zaman bu insanlarla bir araya gelecek. Belki de bu projelerden bazılarını destekleyecek ve 'Gel bu projeyi birlikte yapalım' diyecek. Hedefimizde 5 yıl sonra bir ürüne sahip olan 5-10 tane mikro iktisadi işletme kurmak var.
Projenin teknik danışmanlığını, eğer gerekiyorsa patent işlemlerini de biz halledeceğiz. Onlar bizim de projemiz olacak, bu projeleri sahipleneceğiz.2014 yılında tamamlanması planlanan inovasyon merkezinin inşaat çalışmaları başladı.
Merkeze her türlü proje ile başvurulabilecek. Bütün öğrencilere bunu yayıyoruz. 'Projeniz varsa bize gelin' diyoruz. Şuan projeleri seçiyoruz, 2014 yılında da bu projeleri inovasyon merkezine getireceğiz. Burada katma değer olarak sıfırdan teknolojik ürünler çıkacak. Hiçbir bilgi transferi yapılmayacak, sıfırdan bir fikri hayata geçireceğiz ve buradan özgün katma değeri yüksek ürünler çıkacak. Bu ürünler arasında bir program, bilgisayar oyunu ya da bir arabanın parçası gibi ürünler çıkacak. Çalışmalar tamamen ürün hedefli olacak. Şuan bilişim ve enerji yoğunluklu 5-6 projeyi seçtik bile, fakat çalışmalara başlamak için binanın bitmesini bekliyoruz." Temmuz 2012'de başlayan İZKA destekli inovasyon merkezi projesi ile İzmir'de teknoloji alanındaki girişimci (tekno-girişim) sayısının artırılmasının yanı sıra yeni girişimcilerin yaratılması için girişimci firma ve kişilere destek olacak bütünleşik bir arayüz oluşturulması da hedefleniyor. İnovasyon merkezi projesi ile kurulacak kuluçka merkeziyle ise iş fikri olan, fakat yeterli donanıma sahip olmayan girişimcilere eğitim, fiziki ve mali destek sağlamak için alt, üst ve sosyal olanaklar yaratılacak. Tanıtım, patentleme ve teknoloji transferi ofisinin kurulması, patentleme süreci eğitimlerinin verilmesi ile hem bölgedeki patent sayısı artacak. Ayrıca bölgede yapılan buluş ve tasarımların artması desteklenmiş olacak. Bu sayede bölgede yürütülen proje sayısında arüş olması da bekleniyor. İYTE Rektörü Prof..Mustafa Güden, 2014 yılında faaliyete geçecek olan inovasyon merkezinde hiçbir bilgi transferinin yapılmayacağını söyledi.


Hürses

 


Geri Dön