27 / 04 / 2024

İlk kez ev alacaklara müjde! Kredi faizi netleşiyor, işte en çok konuşulan oran!

İlk kez ev alacaklara müjde! Kredi faizi netleşiyor, işte en çok konuşulan oran!

İlk kez konut alacaklara yeni kredi paketi geliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "İlk konut alımında kredi erişimini sağlıyoruz." demişti. Peki söz konusu kredide faiz oranı ne olacak?



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilk konut alımında kredi erişimini sağladıklarını belirtmişti. Açıklamasında ilk konut alacaklara kredi konusu ile de bazı açıklamalar yapan Yılmaz, BDDK ve Merkez Bankası'nın 2. ve 3. konut alımında krediye erişimi zorlaştırdığını hatırlatarak, "İlk konut alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik onu bu şekilde yapmış olduk." demişti.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı milliyetcomtr'ye konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Özelmacıklı açıklamasında “Ev alacaklara yönelik kredi kampanyası sektör tarafından merakla bekleniyor. İlk defa konut alacak kişilerin yoğun bir beklentisi bulunuyor. Şu anda özel bankalarda faiz oranları 2.85 seviyelerinden başlıyor. 2. el konutlarda kredi kullanımında çeşitli sınırlamalar getirilmişti. Piyasa şu anda ‘Kamu bankaları tarafından acaba bir finansman modeli geliştirilebilir mi, söz konusu bu finansman modelinde faizler bir miktar aşağı indirilip vade uzatılabilir mi?’ şeklinde bir beklenti oluştu.

İlk kez ev alacaklara müjde! Kredi faizi netleşiyor, işte en çok konuşulan oran!

‘KAMU BANKALARI 300 BİN LİRA FİNANSMAN SAĞLIYOR’

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında şu anki konut kredisi faiz oranları devlet bankalarında çok sınırlı. Yaklaşık olarak 300 bin lira bandına kadar kamu bankaları finansman sağlayabiliyor. Fakat özel bankalarda söz konusu bu oranlar çok yüksek. Burada ‘belli bir miktara kadar rakamlar artırılabilir mi?’ ve söz konusu rakamlar artırılırken ilk defa satılan konutlar ve 2. el konutların bu düzenleme çerçevesinde desteklenmesi piyasanın önemli bir beklentisidir.

‘İNŞAAT RUHSATLARINDA ARTIŞ VAR’

Açıklamasında inşaat sektörünün özellikle motivasyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Nispeten yapı ruhsat sayılarında TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre artışlar oldu. Bu hafta açıklanan söz konusu yapı izin istatistiklerine bakıldığında 3. çeyrekte inşaat kısımlarında ve ruhsat verilen yapılarda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21.7’lik artış görülüyor. İnşaat üreticisi de finansmanın bir biçimde krediye ihtiyaç duyduğunu ve inşaat üretiminin devamı için kredilerin elzem noktaya geldiğini belirtiyor.

KAMPANYADA KREDİ FAİZLERİ NE OLACAK?

Açıklamasında özel bankalarda 2.85 ve üstünde olan kredilerin, bu tür finansman modelinde daha aşağıda olmasının beklendiğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Daha önce başlatılan kampanyalara bakıldığında bunun 1.20-1.50 bandında aylık faiz oranı açısından olması genel bir temenni diyebiliriz." dedi.

Konut krizi büyüyor! Sosyal medyada paylaşılan ilan büyük tepki çekti!

Binlerce öğretmen kira nedeniyle İstanbul’dan küçük şehirlere gidiyor!

Bakan Özhaseki: ‘TOKİ bizim yüz akımız oldu’


Geri Dön