27 / 04 / 2024

İmar affı geliyor mu? Yeni imar barışında son dakika! İmar affı bekleyenler dikkat! 

İmar affı geliyor mu? Yeni imar barışında son dakika! İmar affı bekleyenler dikkat! 

'Yeni imar affı çıkacak mı?' sorusunun yanıtı sık sık araştırılıyor. İmar affı kanun teklifi, 11 Ekim 2022'de TBMM Başkanlığı tarafından komisyona sevk edilmişti. Peki yeni imar affı geliyor mu? İşte detaylar...



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde binlerce binanın yıkılmasının ardından imar affı yeniden gündeme geldi. Depremlerde yıkılan pek çok binanın yönetmeliklere göre inşa edilmediği ve imar affından faydalanmış olduğu belirtildi. 

Uzun zamandır kamoyunun gündeminde bulunan imar affı ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından tekip ediliyor. 
'Yeni imar affı çıkacak mı?' sorusunun yanıtı sık sık araştırılıyor. 

İmar affı geliyor mu? Yeni imar barışında son dakika! İmar affı bekleyenler dikkat! 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; gecekondu ve imar mevzuatına göre inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna imar affı veya imar barışı deniyor. 

Kaçak ve çarpık yapılaşmaya engel olunması amacıyla imar affı, ilk kez 1984 senesinde uygulamaya alındı. 

İmar affı geliyor mu? Yeni imar barışında son dakika! İmar affı bekleyenler dikkat! 

TBMM DEPREM KOMİSYONU İMAR AFFI DÜZENLEMESİ İSTEDİ 

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu raporunda ülkemizdeki kentsel dönüşüm ile ilgili detayları yanı sıra
dönüşüm affına da yer verildi. 

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın aktardığına göre, Türkiye’de 6.7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, kaçak yapıların mülkiyet sorununun giderilmesi amacıyla dönüşüm affı yapılması tavsiyesi gündeme getirildi. 

Raporda, geçtiğimiz yıllarda çıkarılan iki imar Affı Yasası ile Hazine arazilerinin üzerinde kaçak binası olanlara belli kriterler ekseninde satıldığının altı çizildi ve "Hukuki düzenlemelerle, zamanında zilyetlerine (bina maliklerine) sağlanmış olan 'tapu alma' imkanına rağmen, ya kanunda öngörülen süre içerisinde gerekli başvurunun yapılmamış olması veya başvuru yapılmış olsa dahi sonradan mali yükümlülüklerin yerine getirilmemiş olması (taksitlerin ödenmemesi gibi) sebebiyle, mülkiyet hakkının kazanılamadığı, söz konusu taşınmazların mülkiyetinin halen Hazine ya da diğer kamu idarelerine ait olduğu, bu durumun da kentsel dönüşüm uygulaması sırasında önemli bir sorun yarattığı, zira, zemin mülkiyeti kendisine ait olmayıp sadece binanın maliki olan vatandaşların, uygulama sırasında ve sonrasında ‘enkaz bedeli’ almak dışında, hak sahibi olamadığı tespit edilmiştir" denildi. 

Bu nedenle, kentsel dönüşüm uygulamasının vatandaş mağduriyetine neden olmadan süratle sürdürülebilmesini teminen ve dönüşüm faaliyetlerinin istenilen seviyelere ulaşması amacıyla, kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen bölgelerle sınırlı olacak şekilde hukuki bir düzenlemenin gerektiği belirtildi. 

İmar affı geliyor mu? Yeni imar barışında son dakika! İmar affı bekleyenler dikkat! 

BU YIL İMAR AFFI ÇIKACAK MI?

En son 2018 yılında uygulamaya alınan imar barışı için yeni kanun teklifi 11 Ekim 2022'de TBMM komisyonuna gönderilmişti. 

BBP Genel Başkanı ve  Ankara  Milletvekili Mustafa Destici tarafından da 2022'nin Ekim'inde Meclis'e sunulan imar affı teklifinin kapsamı ve gerekçesi "Yüz binlerce vatandaşın ve binlerce ailenin iptal edilen yapı kayıt belgeleri sonucunda idari para cezası ve yıkım kararıyla karşı karşıya kaldığını dile getirerek “ Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır" denilerek açıklanmıştı. 

Ancak imar affı ile ilgili yeni bir gelişme yaşanmadı. Yeni imar barışı ile ilgili resmi bir açıklama da yapılmadı. 

Tapusu olanlar aman dikkat! Eğer bu şartları taşıyorsanız emlak vergisinden muaf olacaksınız!

TOKİ'den ev alacaklara müjde! Ankara'da aylık 2 bin 581 TL'den başlayan taksitlerle konut satıyor! 

Akaryakıtta büyük şok! Motorin 45, benzin 44 TL'ye yükselecek! Son dakika! 

Başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? Tapu sahipleri hemen bakın! Tapunun kime ait olduğu öğrenilebilir mi?


Geri Dön