20 / 05 / 2024

İmar barışı af niteliği taşımıyor!

İmar barışı af niteliği taşımıyor!

14 milyon yapıyı ilgilendiren İmar Barışı için başvuruların seçimlerden önce başlaması planlanıyor. Herhangi bir af içermeyen düzenleme, Sultanbeyli için kıyas sisteminin de olduğu maddeler içeriyor.




14 milyon yapıyı ilgilendiren İmar Barışı, bazı bölgeler özel düzenleme de getiriyor. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, herhangi bir af içermeyen düzenleme, Sultanbeyli için kıyas sisteminin de olduğu maddeler de içeriyor. Tarım arazileri için ise 6 ayda başvurma zorunluluğu var.

İmar Barışı uygulamasında vatandaşların kafalarında kalan tüm soruları detayları ile masaya yatıran  eski Başmüfettiş, İller Bankası A.Ş Genel Müdür Müşaviri Muhittin Abacıoğlu, yeni yürürlüğe giren İmar Barışı’nın af niteliği taşımadığını belirtti. Yapının yenilenmesi durumunda yapı kullanma izin belgesinden farklı olarak müktesep hakkın söz konusu olmayacağını söyleyen Abacıoğlu, “Yeniden yapılacak olan yapı meri (mevcut-yürürlükte olan) imar planına uygun olarak yapılacak. Oysa hukuken af daha geniş ve farklı bir durum olup, ihtilaflı sorunları tüm hukuki sonuçları ile ortadan kaldıran bir kavramdır” diye konuştu.

İmar barışı af niteliği taşımıyor!

BOGAZ’A İSTİSNA


Muhittin Abacıoğlu, düzenleme ile bazı önemli alanlar için istisna hükmü getirildiğini dile getirdi. Bunlar İstanbul Boğaziçi, İstanbul Tarihi Yarımada ve Gelibolu Tarihi Alanını kapsıyor. Abacıoğlu, hükümetin neşter vurduğu imar sorunu olan yerlerin bir yanıyla milli serveti oluşturduğuna da dikkatleri çekti. Barışın kişilerin en önemli dokunulmaz haklarından olan konutlar ile istihdama ilişkin iş yerlerine ait yapıları kapsadığı da Abacıoğlu tarafından belirtildi.

14 MİLYON YAPIYI İLGİLENDİRİYOR


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelindeki14 milyon civarında konut, işyeri, dükkan, fabrika, otel ve bu gibi bağımsız yapının imar mevzuatına aykırı olduğu tahmin ediliyor.


HESAPLAMA FORMÜLÜ


Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli konutlar için ayrı iş yerleri için ayrı olarak hesaplanacak. Örneğin 100 metrekare apartman tipi bir konutun yapı yaklaşık maliyetinin metrekare fiyatı 1000 lira olsun. (100 x 1000= 100.000 lira), emlak vergi değerini de 10 bin lira olarak kabul edersek toplamda, 110 bin TL üzerinden yüzde 3 hesaplandığında bedel 3 bin 300 TL olacak. 2 bin metrekare iş yerinde ise rakam, metrekare fiyatı 2 bin TL emlak vergi değerinin de 30 bin TL olduğunu kabul edersek yüzde 5 hesaplandığında yatırılacak bedel 21 bin 500 TL olacak.


Abacıoğlu dosyamızın ilk bölümünde imar barışı düzenlemesinin vatandaşlar ve ülke kaynakları açısından ne getirip götüreceğine ilişkin 20 soruyu cevaplarken, vatandaşların yapı kayıt bedelini nasıl hesaplayacağının formülünü de açıkladı.

 

17 soruda imar barışı!

İmar barışı resmen onaylandı!

 


Geri Dön