İmar barışı başvuruları için son gün ne zaman?
Yapı Kayıt Belgesi'ni almak isteyen vatandaşlar her geçen gün artıyor. 31 Ekim'de sona erecek imar barışıyla ilgili tüm detaylar sizler için araştırıldı.
Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan imar barışı uygulamasına başvurular rekor düzeye ulaştı. 8 Haziran'da başlayan başvurular 31 Ekim'de sona erecek.
Bakanlık, vatandaşların yaşadığı imar ve iskan sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Yapı Kayıt Belgesi almak isteyen yapı sahipleri başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor.
İmar barışın nasıl hesaplandığı ve başvuru ekranı vatandaşların en çok merak ettiği konu. 2,5 milyonu aşkın başvurunun geldiği imar barışı düzenlemesi kapsamında "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor. Yapı sahipleri, "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurup başvuruları tamamlayabiliyor.
İMAR BARIŞI BAŞVURULARINDA SON GÜN NE ZAMAN?
Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, 8 Haziran'da resmen başvuruları başlayan İmar Barışı başvurularının son tarihi 31 Ekim 2018 olarak belirlendi.
Vatandaşlara çağrı yapan Binali Yıldırım, ''8 Haziran itibariyle imar barışıyla ilgili müracaatlar resmen başlıyor. Vatandaşlarımdan özellikle talebim, bir an önce müracaatı yapmaları. Çünkü müracaat geciktiği zaman değerlendirme de geç olacak, sorun var olmaya devam edecek'' açıklamasında bulundu.
İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
Yapı sahipleri, imar barışı düzenlemesine kısa sürede yoğun ilgi gösterdi. İmar barışı için başvurular e-Devlet kapısından yapılabiliyor.
e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr "adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfasına girebiliyor. Sayfaya giriş yapan vatandaşlar "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.
5 ADIMDA İMAR BARIŞI
1- “İmar barışı ve yapı kayıt belgesi” adıyla açılacak bölümde yapı sahipleri, bakanlığın hazırladığı formu doldurup, yapının fotoğraflarını çekip sisteme yükleyecek.
2- Bakanlığın yetkilendirdiği kurumlar üzerinden de başvuru yapılması gündemde. Tuzcuoğlu, “Bizim lisanslandıracağımız yerlerden bu işlemleri yapabilecekler. Yapı denetim firmaları, lisanslı harita kadastro büroları, il müdürlüklerini dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.
3- Vatandaşa, beyanında değişiklik yapabilmesi için 24 saat süre verilecek. Bu süre sonunda cep telefonuna SMS yoluyla banka hesap numarası gelecek.
4- Bankaya harcını yatırdıktan sonra ikinci bir mesajla yapı kayıt belgesinin hazır olduğu bildirilecek.
5- Her başvuruya özel bir barkod numarası verilecek. Vatandaş kendisine verilen barkod numarası ile e-devlet sitesi üzerinden yapı kayıt belgesini alabilecek.
BEDEL NASIL HESAPLANACAK
Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınarak hesaplanacak.
Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.
İMAR BARIŞINDA SON DURUM
İmar Barışı düzenlemesi kapsamında 8 Haziran'dan beri 2,5 milyonu aşkın başvuru geldiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 133 bin 64 yapı için "Yapı Kayıt Belgesi" verildiğini ve 650 milyon liradan fazla bedelin toplandığını söyledi.
Bakan Kurum, "Bu süreçte Bakanlık olarak vatandaşlarımızın yıllardır yaşadığı imar ve iskan sorunlarını çözmeye devam ediyoruz. Yapılarında sorunsuzca oturmak için zaman kaybetmeden Yapı Kayıt Belgesi'ni almak isteyen vatandaşlarımızın bu ilgisi her gün artarak, rekor bir düzeye ulaştı. Buna göre, İmar Barışı'nda başvuru sayısı bir ay gibi kısa bir sürede 2,5 milyonu aştı. 2 milyon 614 bin 570'e ulaşan bu başvurulardan 2 milyon 340 bin 450'sini konut, 223 bin 428'ini ticari, 50 bin 611'ini tarımsal yapılar ile 81'ini de güneş enerjisi santralleri oluşturdu." açıklamasında bulundu.
Yapı Kayıt Belgesi'ne, başvuru yapılması ve bedelin ödenmesinden sonra e-Devlet üzerinden alınabileceğini söyleyen Kurum, "İmar Barışı kapsamında bugüne kadar vatandaşlarımızın 133 bin 64 yapısına Yapı Kayıt Belgesi verildi." dedi.
NEDEN İMAR BARIŞINA İHTİYAÇ DUYULDU?
Türkiye'de imara aykırı 13 milyon yapı bulunuyor. Vatandaş ile belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunların ortadan kalkması için uygulama başlatıldı.
İMAR BARIŞINDAN HANGİ YAPILAR FAYDALANABİLİYOR?
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış tüm yapılar imar barışından faydalanabiliyor. Başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemiyor.
SORULARLA İMAR BARIŞI NEDİR?
Konuyla ilgili Bakan Özhaseki'ye şu sorular soruldu:
İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar?
31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.
İmar Barışı başvuruları nereye yapılır?
-Başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara yapılır.
Yapı Kayıt Belgesi Nedir?
-İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.
İmar Barışı sürecinde ödenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecektir?
-Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzü 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirlenir.
Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?
-Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
İmar Barışı'ndan önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
-İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.
Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?
-Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
İmar Barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?
-Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
-İmar Barışı için hangi tarihe kadar başvuru yapılabilecek?
-Müracaatlar 31/10/2018 tarihine kadar yapılabilecek.
Başvuru yapıldığı takdirde Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek?
- Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31/12/2018 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir.
Hangi yapılar İmar Barışı'ndan faydalanamayacak?
-Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.
Hazine taşınmazı üzerine yapılmış olan yapılar İmar Barışı'ndan faydalanabilecek mi?
-Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da İmar Barışı'ndan faydalanabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir?
-Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.