İmar barışı randevu alma!
İmar barışı başvurusunu Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlardan yapmak isteyenlerin randevu alması gerekiyor. Peki, imar barışı randevusu nereden ve nasıl alınır?
31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar barışına e-devlet veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlardan müracaat edilebiliyor.
Müracaatı onaylanan kimselerin yapılarına yapı kayıt belgesi verilecek. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. İmar Kanunu’na göre alınmış Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.
İmar barışı başvurusunu e-devlet yerine Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlardan yapmak isteyenlerin randevu alması gerekecek.
İmar barışı randevu alma işlemleri
İmar Barışı Randevu Sistemi üzerinden imar barışı için randevu alınabiliyor. Yalnız İstanbul için geliştirilmiş bu sistemde vatandaşlar kendi ilçelerinde veya kendilerine en yakın kurumu seçerek randevu alabilecek.
İmar Barışı Randevu Sistemi İstanbul'dan TC Kimlik Numarası, isim, soy isim ve cep numarası gibi bilgiler doldurulduktan sonra randevu sayfası açılıyor. Buradan başvuru merkezi ve başvuru tarihi seçilerek randevu oluşturulabiliyor.
Bu adımlara dikkat!
Belirlenen randevu günü ve saatinde kişinin hazırlıklı olarak kurumda bulunması gerekiyor. Hazırlıklı olarak gidilmesi beklenen adımlar şu şekilde sıralanıyor:
Birinci Adım:
Vatandaşların başvuru işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için E-Devlet şifrelerinin bulunması gerekmektedir.
Eğer E-Devlet şifreniz var ise E-Devlet üzerinden veya İmar Barışı masalarından işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer E-Devlet şifreniz yok ise size en yakın PTT şubesinden şifrenizi temin edebilirsiniz. Şifrenizi temin ettikten sonra işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İkinci Adım:
E-Devlet sistemi üzerinden işlemlerinizin gerçekleştirilebilmesi için geçerli bir cep telefonu numarası yanınızda olmalı.
Eğer yanınızda geçerli bir cep telefonu numarası yok ise işlemleriniz gerçekleştirilemeyecektir.
Üçüncü Adım:
E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen işlemler sonrası bilgilendirmeler E-Posta ve SMS ile yapılmaktadır. Bu nedenle işlemlerinizin gerçekleştirilebilmesi için geçerli bir E-Posta adresinizin bulunması gerekmektedir.
Dördüncü Adım:
İmar Barışı kapsamında başvurunuzun geçerli olabilmesi için özellikle aşağıdaki bilgilerin doğru, eksiksiz ve tam olması gerekmektedir:
Beyan edilecek yapının adresi
Tapunuz varsa ada ve parsel bilgileri
Toplam inşaat alanı; konutların ve iş yerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m²)
Yapıdaki konut ve iş yeri sayısı
Arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²) (Bu değer ilgili belediyeden veya www.turkiye.gov.tr/istanbul-belediyeleri linkinde ilgili bölümlerden alınabilmektedir)
Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²)
Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilmektedir)
Beşinci Adım:
İmar mevzuatına aykırılığın mümkün olan en açık şekilde tarif edilmesi ve anlaşılabilir bir dil ile yazıya dökülmesi gerekmektedir.
Altıncı Adım:
Son adımda yapıyı ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf (toplamda iki adet fotoğraf) sisteme yüklenmelidir.
İmar barışına nereden başvurulur? İşte adresler!
32 soruda imar barışı yönetmeliği 2018!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com