28 / 04 / 2024

İmar barışına başvuranlar dikkat!

İmar barışına başvuranlar dikkat!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Faruk Çolak, imar barışı ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.



Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Faruk Çolak, imar barışı başvurusu yapmış ve başvuracak vatandaşlara önemli açıklamalarda bulundu.

Bursa Haber Gazetesi’nde yer alan habere göre, başvuruların uzatılması ve ödemelerin taksit halinde olması gerektiğini söyleyen Başkan Çolak, “3194 sayılı İmar Kanunu’nun seçici 16. maddesi ile başlayan imar barışı süresi 31 Aralık itibariyle sona eriyor. Müracaat sürenin kesinlikle uzatılması ve ödenecek meblağın taksite bağlanması gerekiyor. Çünkü hem vatandaşın ne yapacağını tam anlamıyla öğrenememesi hem de ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak imar barışının en az 5-6 ay daha uzatılması ve peşin ödenmesi gereken paranın da vatandaşı rahatlatmak amacıyla takside bağlanması hayati derecede önemli” açıklamasında bulundu.

Belgedeki hatalara dikkat

İmar barışı için başvuru süresinin, 31 Ekim 2018 Tarihli ve 30581 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatan Çolak, ödemeleri dahi yapılmış olan Yapı Kayıt Belgelerinde hata gözlemlendiklerini söyledi. Çolak, "İmar Barışının başlangıcından bu güne kadar, meslektaşlarımızın gerek sahada ölçümü esnasında gerekse ofislerinde yaptıkları çalışmalardan bize aktarılan bilgilere göre müracaat edilen bir kısmının ödemeleri dahi yapılmış olan birçok Yapı Kayıt Belgesinin hatalı olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Yapı Kayıt Belgelerinin hatalı bilgiler içermesi, 'belgenin iptal edilmesi', 'yatırılan paraların iade edilmemesi' ve beyanda bulunan vatandaşlarımızın ilgili tebliğde yer alan '5237 sayılı TCK'nın 206'ncı maddesi uyarınca suç işlemesi' gibi olumsuzlukların yaşanacağı açıktır. Tamamıyla vatandaşımızın beyanı ile gerçekleştirilen İmar Barışı sürecinde HKMO Bursa Şubesi olarak sorumluluk anlayışımızla uyarılarımızı yapmayı önemsiyoruz" şeklinde konuştu. 

Bunlara dikkat

İmar barışı süreci hakkında konuşan Çolak, şunları söyledi: "İmar barışı müracaat edecek vatandaşlarımızın; 31/12/2017 tarihinden önceki yapıları için müracaat etmeleri, bu tarihten sonra yapılan hiçbir yapıya müracaatta bulunmamaları, Müracaatta kullandıkları tapuların (Ada/parsel numaraları ve parsel yüzölçümlerinin) güncel olması, Müracaat için, Bakanlıkça yetkilendirilmiş resmi kurum personelleri veya Odalarına kayıtlı ve büro tescil belgeleri olan Harita Mühendislik Büroları ve Mimarlık bürolarından destek alınmalı, Harita mühendislik büroları ve Mimarlık büroları haricinde imar barışı kapsamında diğer hiçbir şahıs ya da firmaya ölçüm-proje adı altında işlem yaptırmamaları, E devlet şifreleri ile kimlik bilgilerini tanımadığı ve emin olmadıkları hiçbir şahıs ile özellikle sms, mail vs gibi iletişim kanallarından paylaşmamaları, Yapı Kayıt Belgesinde yer alan 'Ada/parsel no-tapu (hisse miktarı) alanı', 'bina / bağımsız bölüm alanları' ile 'Arsa rayiç bedellerini' doğru beyan etmeleri, Yapının tamamının ya da bağımsız bölüm alanın ölçülmesi gerektiğinde, sadece Harita Mühendislik büroları ile Mimarlık bürolarından destek almaları;

İmar barışın müracaat etmiş vatandaşlarımızın da;  Yapı Kayıt Belgesinde yer alan özellikle 'Ada/parsel no-tapu (hisse miktarı) alanı', 'bina / bağımsız bölüm alanları' ile 'Arsa rayiç bedellerini' kontrol etmeleri, Kat mülkiyetine geçiş ve cins değişikliği işlemleri için Harita Mühendislik Bürolarını, Mimari Proje için ise Mimarlık ofislerini direkt tercih etmeleri, herhangi bir aracı şahıs-kurum-kuruluş ile anlaşma yapmamaları gerekir. Kat mülkiyeti işlemlerini yapmış vatandaşlarımızın ise; İmar barışı kapsamında 'Cins değişikliği ve Kat mülkiyeti' işlemleri için gerekli projelerin doğruluğundan, müracaat sahibi ile projeleri hazırlayan Harita Mühendisi ve Mimarın da sorumlu olduğunu unutmamaları, hususlarına dikkat edilmesi önemle rica olunur."

İmar barışından 8 milyon 900 bin kişi yararlandı!

İmar barışına en çok başvuru İzmir'den geldi!


Geri Dön