23 / 12 / 2024

İmar barışına başvurmayanlar dikkat!

İmar barışına başvurmayanlar dikkat!

Başvuruların 8 Haziran'da alınmaya başladığı imar barışına 31 Ekim 2018 tarihine kadar müracaat edilebiliyor. Peki, imar barışına başvurulmazsa ne olur?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başvuruların 8 Haziran'da alınmaya başladığı imar barışına ilgi çığ gibi büyüyor. Türkiye genelinde var olan 13 milyona yakın mevzuata aykırı yapının imar barışı kapsamında kayıt altına alınması amaçlanıyor. Başvurusu onaylanana Yapı Kayıt Belgesi veriliyor.

Bugüne kadar 54 bin Yapı Kayıt Belgesinin verildiği imar barışından elde edilen gelirler ise kentsel dönüşüme kaynak olarak ayrılıyor.

İmar barışına başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor. Başvuru sırasında yapının bilgileri giriliyor. Yapının değeri ve metrekaresine göre Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel hesaplanıyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanıyor.

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Her yapıya bir adet belge düzenleniyor.

Ancak kimi kaçak yapı sahipleri imar barışına başvurmak istemeyebiliyor. Peki, bu durumda imar barışına başvurulmazsa ne olur?

İmar kirliliği oluşturana hapis cezası

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada imar kirliliğinde keyfiyet devam ederse hapis cezasının uygulanacağını vurgulamıştı. Özhaseki, "13 tane imar affı var. Böyle olunca her birisi tetiklemiş bu işi. Bundan sonra olmamasının yolu birincisi cezai tedbir. Eski göçler de kalmadı. İmarda da ev yapılacak o kadar konut alanı var ki, açıldı. Müthiş bir ihtiyaç da yok. Keyfiyet devam ederse hapis cezası da var. En son Yargıtay bir karar verdi. Diyor ki, vatandaşın biri ceza almış ertelenmesini istiyor. Yargıtay diyor ki, bunu senin düzeltme imkanın vardı yapmadın, sana süre verildi yine yapmadın, senin cezan ertelenemez. Bunu biz belediyelere gönderiyoruz. Bir yıldan beş yıla kadar bu işi, imar kirliliği oluşturanlara ceza var bundan sonra." diye konuştu.

İmar barışının faydaları

1- Yapı Kayıt Belgesi alınan mevzuata aykırı binalarda su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

2-  İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

3-  Kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor.

4- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

5- Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alıyor.

6- Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebiliyor.


İmar barışı yetkili kuruluşlar!

İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön