27 / 12 / 2024

İmar barışına taksitlendirme gelecek mi?

İmar barışına taksitlendirme gelecek mi?

İmar barışı uygulaması başladığında beri birikimi olmayan vatandaşların en çok sorduğu husus "imar barışına taksitlendirme gelecek mi" sorusu oldu...



31 Aralık 2017 öncesinde yapılan imara aykırı yapıların affını sağlayan imar barışı düzenlemesi 2019 yılbaşında son bulacakken üçüncü kez ertelendi. İmar barışında son tarih başvuru için 15 Haziran 2019, ödemelerin yapılması için ise 30 Haziran 2019 olarak belirlendi.

Kredi Pazarı'nda yer alan habere göre; İmar barışı kapsamında açıklanan son verilere göre 9.5 milyon vatandaş yararlandı ve toplam da 10 milyarın üzerinde gelir toplandı. İmar barışında hedef 14 milyon yapının aftan yararlanması yönünde.

Komşu Sorunu

İskansız yapılarda oturmakta olup imar barışından faydalanmak isteyen bir çok vatandaşın başvurusu onaylansa da komşuların tamamının barıştan yararlanmaması sebebiyle sorunlar yaşanıyor. Kayıtsız yapılara Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Bu durumda 20 daireli bir binada 19 komşu ödemesini yapsa da bir kişi ödeme yapmazsa binanın tamamının imar barışından yararlanamayacağı anlamına geliyor.

Taksit Talep Ediliyor

İmar barışından yararlanmak isteyen vatandaşlar ve sektörün uzmanları tarafından imar barışı ödemelerine taksitlendirme kolaylığının getirilmesi talep ediliyor. Uzmanlar tarafından binalarda çoğunluğun sağlanamaması ve anlaşmazlıkların yaşanmasının büyük sebeplerinden birinin imar barışı ödemelerinin toplu yapılması ve vatandaşların bu ödemeleri gerçekleştirilmesinden kaynaklandığı söyleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geçtiğimiz aylarda konuya ilişkin taksitlendirme yapılmasının gündemde olmadığı ifade edilmişti.

İmar Barışı Konut Kredileri

İmar barışı kapsamında kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank yüzde 1.33’den başlayan faiz oranlarıyla imar barışı konut kredisi kullandırıyor.

Kamu bankalarının ortak imar barışı kredi kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli ve uzun vade seçenekleriyle kredi sunuluyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve yüzde 1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20 bin TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı yüzde  1.33 iken, 100 bin TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için yüzde 1.48, 100 bin TL üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde yüzde 1.65 olarak uygulanıyor.

İmar Barışı Kredisi Hesaplama

İmar barışı kapsamında kamu bankalarında Yapı Kayıt Belgesi Bedeli olarak 20 bin TL ve 48 ay vadeli kredi çeken bir vatandaş için imar barışı konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödemeleri 500 TL olurken toplam ödemesi ise 27 bin TL oluyor.


İmar barışı 2019 hesaplaması nasıl yapılır?
 


Geri Dön