01 / 05 / 2024

İmar barışını güncelleme!

İmar barışını güncelleme!

İmar barışı başvurusu esnasında eksiklik veya hata yapmış olan vatandaşların önceden yapamadığı güncelleme işlemi 9 Ağustos tarihi itibari ile başladı..



8 Haziran'da başvuruların alınmaya başlandığı imar barışında bilgilerin doğru girilmiş olması önem teşkil ediyor.

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınıyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında 10 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca suç duyurusunda bulunuluyor.

Başvurular e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. İsteyenler başvurularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara giderek de yapabiliyor.

Başvuru esnasında eksiklik veya hata yapmış olan vatandaşların önceden yapamadığı güncelleme işlemi 9 Ağustos tarihi itibari ile başladı. "Güncelleme" komutu sisteme eklendi. İsteyen vatandaşlar bu tarihten itibaren imar barışı başvurularını güncelleyebildi.

Bu tarihten önce Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak, hatalı veya eksik beyanda bulunduğu halde, Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlar da e-devlet platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımıyla gerekli düzeltmeleri yapabiliyor.

Değişikliğe onay verildiğinde, daha önce alınmış olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, güncellenen başvuru için yeni bir belge üretiliyor.

Beyan edilecek yeni bilgiler; ada/parsel değişikliği, adres değişikliği, bağımsız bölüm sayısı değişikliği ile sınırlı, dolayısıyla, daha önce yapılmış olan ödeme tutarını değiştirmeyen nitelikte ise işleme onay verdikten hemen sonra, güncel Yapı Kayıt Belgesi indirilebiliyor.

Beyan edilecek yeni bilgiler, ek ödeme yapılmasını gerektiriyor ise bu ödeme yapıldıktan ve doğrulanmış cep telefonu numarasına gelen kısa mesajdan sonra, güncel Yapı Kayıt Belgesi indirilebiliyor.


10 soruda imar barışında ödeme!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön