16 / 05 / 2024

İmar hangi arsalara verilmez?

İmar hangi arsalara verilmez?

İmara açılması sakıncalı olan alanlara yapılaşma hakkı verilmiyor. Peki, imar hangi arsalara verilmez? Hangi arsalara imar verilmesi sakıncalıdır? Bu durum nereden öğrenilir? İşte sorularınızın yanıtı...



İmar hangi arsalara verilmez?

Bir bölgede imar planları hazırlanırken, imara açılmaması gereken alanlar, su toplama havzaları, SİT alanları, orman alanları olarak ifade ediliyor.


İmara açılması sakıncalı olan alanlara yapılaşma hakkı verilmiyor. Bir parselin, imarlı (konut, ticaret, turizm, sanayi v.b. fonksiyonlar) olup olmadığı belediyeye gidilerek onaylı imar planlarından öğrenilebiliyor.


İmar durumu belgesi; 

İmar durumu belgesi, imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini; örneğin teknik şartlarının ne olması gerektiğini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri belirten kadastral durumu da işlenen belge olarak tanımlanıyor.


1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı;

Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak Nazım İmar Planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plan olarak tanımlanıyor.


Şifai imar durumu; 

Belediyenin Plan ve Proje Müdürlüğünün Planlama Bürosuna tapu fotokopisi ile gelen vatandaşlar arsalarının hangi alanda kaldığı, yola vb. alanlara terklerinin olup olmadıkları, kaç kat yapılaşmaya ve hangi yapı nizamına haiz olduklarını öğrenebilirler.


B 4 ne demektir?
A 4 ne demektir?


Geri Dön