28 / 12 / 2024

İmar kirliliği cezası nedir?

İmar kirliliği cezası nedir?

Yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar imar kirliliği kapsamına giriyor. Yapının imar kirliliği kapsamına girmemesi için bu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, imar kirliliği cezası nedir?



İmar kirliliği cezası nedir?

İmar kavramının kelime anlamı  'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak karşımıza çıkıyor. Yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar imar kirliliği kapsamına giriyor.


Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi Türk Ceza Kanunu'nu hükmü gereğince ceza işlemiş sayılıyor. Bu kapsamda yapı ruhsatı alınmadan bina inşaatına başlanmaması gerekiyor. 


Yapının imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapı ruhsatının alınmış olması ve imar planına uygun olarak inşa edilmiş olması gerekiyor. Bu hususlara uygun inşaa edilmeyen yapılar ise imar kirliliği kapsamına girmiş sayılıyor. 


Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu husula ilgili açıklamalara Türk Ceza Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor; 


MADDE 184

(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.


(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.


(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.


Madde gerekçeleri şu şekilde; Madde metninde imar mevzuatında belirlenen usul ve koşullara aykırı olarak inşa faaliyetinde bulunmak, suç olarak tanımlanıyor. 


Birinci fıkradaki suç, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapmak veya yaptırmakla oluşuyor. Böylece, sadece binayı inşa eden yüklenici, taşeron, usta ve kalfa değil; inşaatın sahibi de, bu suçtan dolayı fail olarak sorumlu tutuluyor.  Ayrıca, bu tür inşai faaliyetlere kontrol ve denetim hizmeti veren teknik kişiler de bu suçtan dolayı fail sıfatıyla cezalandırılıyor. Bu hususla ilgili yargı kararı aşağıda yer alıyor; 


3194 sayılı İmar Kanunu'nun 1, 2, 21. maddeleri ile "Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği" hükümlerine göre, imar planı bulunmayan alanlarda da bina yapılması için merciinden yapı ruhsatı alınmasının zorunlu olduğu ve İmar Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca, mücavir alanların imar mevzuatı bakımından belediyelerin yetki, denetim ve sorumluluğu altında bulunduğu gözetilmeden, sanığın ruhsatsız bina yapmak suretiyle imar kirliliğine neden olma suçundan hükümlülüğü yerine, binanın belediye mücavir alan sınırları içinde kaldığı ve imar planı bulunmadığı biçimindeki yasal olmayan gerekçe ile beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır (4. CD. 1.12.2008, 4245/21361).



İmar kirliliği suçu nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön