27 / 04 / 2024

İmar planı askı süresi ne kadar?

İmar planı askı süresi ne kadar?

İmar Planları; onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında askıya çıkıyor. Peki, imar planı askı süresi ne kadar?



İmar planı askı süresi ne kadar?

İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana geliyor. Kanun gereğince mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılıyor. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe giriyor. 


Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında askıya çıkıyor. Peki, imar planı askı süresi ne kadar?

 

İmar planları bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan ediliyor.Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. 


Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi onbeş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor. 


Belediye ve mücavir alan dışında kalan yerlerde yapılacak planlar valilik veya ilgilisince yapılır veya yaptırılıyor.


Valilikçe uygun görüldüğü takdirde onaylanarak yürürlüğe giriyor. Onay tarihinden itibaren valilikçe tespit edilen ilan yerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında bir ay süreyle eş

zamanlı olarak ilan ediliyor. 


Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor. İtirazlar valiliğe yapılır, valilik itirazları ve planları onbeş gün içerisinde inceleyerek kesin karara bağlar. Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıdaki usullere tabi oluyor. Kesinleşen imar planlarının bir kopyası, Bakanlığa gönderiliyor.


İmar planları aleni olup; Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevi oluyor. Belediye Başkanlığı ve mülki amirlikler, imar planının tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar haline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere veriyor.



İmar planına itiraz etmeden dava açmak mümkün mü?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön