27 / 04 / 2024

İmar uygulaması ne demektir?

İmar uygulaması ne demektir?

Bir bölgenin gelişimini etkileyen en önemli husus, o bölgenin imar uygulamasıdır. Peki imar uygulaması ne demektir, nasıl yapılır?



İmar uygulaması ne demektir?

İmar uygulaması bir bölgenin gelişimine doğrudan etki ediyor. İmar uygulaması, ihtiyaca yönelik ve doğru yapıldığı takdirde, çarpık kentleşmeyi engelleyebiliyor. Peki bu denli öneme sahip imar uygulaması ne demektir, imar uygulaması nasıl yapılır ve kim tarafından gerçekleşir? işte yanıtları;


İmar uygulaması nedir sorusunun yanıtı, imar planının hayata geçirilmesi, kadastral mülkiyetlerin imar planına göre yeniden düzenlenerek, imar planına uygun hale getirilmesidir. Peki uygulama imar planı nedir?


Uygulama imar planı, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır.


İmar uygulamaları, bulunduğu yere göre belediye veya valiliklerce yapılır. İmar uygulamaları sonrasında bölgede mülkiyet altyapısı yeniden düzenlenmiş olur.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön